Dealer: BNR s-a temut să anunţe că leul a atins minimul absolut

Dealer: BNR s-a temut să anunţe că leul a atins minimul absolut

Leul s-a apropiat astăzi la cursul oficial de minimul absolut atins în raportul cu euro. În realitate, cotaţia oficială ar fi fost de fapt peste aceea afişată de BNR, care s-a temut însă de impactul psihologic al anunţării unui minim istoric pentru leu, aşa încât a anunţat un curs mai scăzut.

"Fixingul era peste 4,37 lei/euro", a spus dealerul.

Dominante în piaţă sunt ordinele comerciale, speculatorii fiind prea puţin prezenţi pe piaţa locală. Fiind mai mare cererea de valută, leul s-a depreciat.

Pe pieţele din zonă trendul este acum contrar celui descris de leu în raport cu euro, forintul şi zlotul apreciindu-se în raport cu moneda europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Încă de când s-a anunţat că există o înţelegere între Grecia şi creditorii privaţi şi că ţara are deschisă calea spre un nou împrumut, sentimentul investitor din zonă a devenit unul pozitiv", a spus dealerul. Leul, periculos de aproape de minimul istoric faţă de euro Moneda unica europeana a ajuns astăzi la 4,3672 de lei, cu doar 0,16 bani mai jos decât maximul istoric de 4,3688 înregistrat pe 30 iunie 2010. Euro a crescut astăzi, la cursul oficial anunţaţ de BNR, cu 0,64 de bani, de la 4,3608 de lei ieri. Deprecierea este în contradicție cu evoluţia celorlalte valute din regiune, cum ar fi zlotul polonez și forintul maghiar. Dolarul a urcat şi el cu mai mult de un ban, până la 3,3378 lei, beneficiind şi de aprecierea faţă de euro de pe pieţele internaţionale.

Francul elveţian, a cărui evoluţie faţă de euro este plată de mai multe luni, a urcat şi el în raport cu leul, până la un nivel de 3,6063 lei. CITIȚI ȘI:

  • Leul continuă să scadă: EURO a depăşit cota de 4,36 lei
  • CURSUL VALUTAR: Leul începe săptămâna în scădere
  • Adrian Vasilescu: "Urmează un nou an de curs valutar stabil"