Autorul masacrului de la Oslo, acuzat oficial de acte de terorism și omucidere voluntară

Autorul masacrului de la Oslo, acuzat oficial de acte de terorism și omucidere voluntară

Autorul dublului atac de la Oslo, din 22 iulie 2011, soldat cu 77 de morți, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, a fost acuzat oficial de Parchet, de ”acte de terorism” și ”omucidere voluntară”.

Pentru acuzațiile ce i se aduc, norvegianul riscă 21 de ani de închisoare, transmite AFP. Indiferent de concluziile experţilor asupra sănătăţii sale mintale, Behring Breivik va fi adus în faţa justiţiei norvegiene începând din 16 aprilie.

Ultimul cuvânt îl vor avea judecătorii, care se vor pronunţa, la finalul procesului, asupra responsabilităţii penale a acuzatului sau a lipsei acesteia, ca şi asupra pedepsei. O nouă expertiză psihiatrică a lui Breivik este în curs, după ce primele două dispuse de tribunalul din Oslo au provocat un val de indignare anul trecut, concluzionând că agresorul este psihotic şi, prin urmare, nu ar trebui să fie pasibil de pedeapsa cu închisoarea. Atacurile de la 22 iulie reprezintă cel mai grav act de violență din Norvegia, de după cel de-al doilea Război Mondial, societatea norvegiană fiind marcată de această tragedie.

Deghizat în polițist, Breivik a detonat o bombă în apropierea unor birouri guvernamentale din Oslo, ucigând 8 oameni. El a mers apoi pe insula Utoeya, unde se desfășura tabăra de vară a tinerilor Partidului Laburist și a deschis focul asupra acestora. 69 de tineri au fost uciși în mai puțin de o oră. Breivik și-a recunoscut fapta, declarând că atacurile au fost atroce, dar necesare în campania sa de a apăra Europa în fața invaziei musulmanilor. CITIȚI ȘI: În celula lui Breivik, cu avocatul „diavolului” - INTERVIU EXCLUSIV

Ne puteți urmări și pe Google News