Romney se rupe de plutonul republican

Romney se rupe de plutonul republican

Fostul guvernator de Massachusetts a luat un avans semnificativ în cursa internă după victoriile obţinute marţi în alegerile din statele Arizona şi Michigan.

Mitt Romney a punctat marţi două victorii importante în alegerile primare republicane, într-un moment în care cursa internă părea deturnată de Rick Santorum, unul din cei patru pretendenţi la învestitura partidului pentru prezidenţialele din toamnă. Acesta din urmă, învingător în primarele din patru state, a revenit în forţă într-un mo­­ment în care competiţia părea monopolizată de Romney şi Newt Gingrich.

Romney, fost guvernator de Massachusetts, s-a impus în alegerile primare organizate marţi în statele Arizona şi Michigan, obţinând 47 şi, respectiv, 41 la sută din voturi. Santorum s-a clasat pe locul doi, cu 27 şi, respectiv, 38 de procente din voturi, în timp ce Newt Gingrich şi Ron Paul au închis clasamentul. Obama, încă fără rival

"Mai multe slujbe, mai puţine datorii şi un aparat guvernamental mai mic", şi-a sintetizat din nou Romney agenda electorală. Pe lângă politicile economice, Romney l-a criticat pe Barack Obama, actualul lider democrat de la Casa Albă, şi pentru decizia de a renunţa la planurile de amplasare a elementelor scutului antirachetă în Polonia şi Cehia, aşa cum prevedea proiectul conceput iniţial de administraţia Bush, şi de a dezvolta sistemul defensiv din Europa într-o abordare nouă, adaptivă în etape. La o conferinţă din 2009, Romney l-a criticat pe liderul democrat, acuzând Casa Albă că "le-a dat cu tifla Poloniei şi Cehiei".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Super Marţea" din 6 martie, când 10 state vor vota în primarele republicane, ar putea închide cursa internă. Până atunci, sondajele îl dau în continuare câştigător pe Barack Obama la prezidenţialele din noiembrie, indiferent cine câştigă competiţia republicană. Actualul preşedinte rămâne şi preferatul electoratului independent. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/sDmdeiKLmjk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>