Legea care incriminează negarea genocidului armean în Franţa, declarată neconstituţională

Legea care incriminează negarea genocidului armean în Franţa, declarată neconstituţională

Consiliul Constituţional al Franţei a declarat astăzi ca neconstituţională legea care incriminează negarea genocidului armean din 1915, a cărei adoptare a provocat o criză diplomatică între Paris şi Ankara, transmite AFP.

“Consiliul a considerat că, reprimând contestarea existenţei şi a calificării juridice drept crime pe care le-ar fi recunoscut el însuşi şi calificat ca atare, legislatorul a adus o atingere neconstituţională exercitării libertăţii de exprimare şi de comunicare", se precizează în comunicatul acestei instituţii.

Legea, adoptată definitiv de parlamentul francez la 23 ianuarie, a fost susţinută de preşedintele Nicolas Sarkozy. Acesta a declarat recent că va promova un nou text dacă cel actual va fi respins de Consiliul Constituţional.

Legea adoptată sancţionează cu un an de închisoare şi 45.000 de euro amendă negarea oricărui genocid recunoscut de Franţa, inclusiv a celui din 1915 împotriva armenilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia Consiliului Constituţional franceza permis evitarea unei “grave crize" între Franţa şi Turcia, a afirmat vicepremierul turc Bulent Arinc, în timp ce minstrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, consideră că decizia va rămâne un precedent în jurisprudenţă.

“Consiliul Constituţional a luat o decizie corectă, departe de considerentele politice. Această decizie a evitat o probabilă gravă criză între Franţa şi Turcia", a declarat vicepremierul turc pe contul său de Twitter, potrivit AFP, preluat[ de Agerpres.

La rândul său, ministrul turc de externe a declarat că această decizie este o lecţie, considerând că ea va fi de acum înainte un precedent în jurisprudenţa care vizează încercările de legiferare asupra istoriei.

“Este o decizie care va intra în jurisprudenţă. Este un pas important împotriva unor demersuri similare, din punctul de vedere al dreptului şi al politizării istoriei. Speră că cei care urmăresc obiective politice jucându-se cu istoria societăţilor vor învăţa o lecţie", a apreciat şeful diplomaţiei de la Ankara.