Ce a fost şi ce a ajuns “unchiul Oscar”

Ce a fost şi ce a ajuns “unchiul Oscar”

Celebrul trofeu înmânat câştigătorilor Premiilor Oscar are puţin peste 34 de centimetri înălţime şi cântăreşte aproape patru kilograme. Până în prezent au fost oferite 2.809 statuete, iar prima a fost primită de Emil Jannings, desemnat cel mai bun actor pentru două filme, „The Last Command” şi „The Way of All Flesh”, în 1929.

Statueta reprezintă un cavaler care stă cu o sabie în mână pe o rolă de film cu 5 spiţe, care reprezintă simbolic actorii, regizorii, producătorii, tehnicienii şi scenariştii. Designul acesteia a fost realizat de Cedric Gibbons, directorul artistic al Metro-Goldwyn-Mayer, iar sculptor a fost George Stanley.

Statuetele se fabrică în 3-4 săptămâni, iar din 1982, de producerea celui mai popular trofeu din lume se ocupă compania R.S. Owens din Chicago. În jurul numelui personajului reprezentat de statuetă există şi o legendă: bibliotecarul Academiei Americane de Film, Margaret Herrick, a spus atunci când a văzut statueta aurie că seamănă cu o rudă, respectiv unchiul Oscar.

Numele a fost adoptat oficial în 1939, iar an de an, “unchiul Oscar” va ajunge acolo unde trebuie, şi anume în mâinile celor mai interesanţi, celebri, inovatori, artişti, regizori şi aşa mai departe, cu schimbările şi modificările  specifice meandrelor vremurilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe aripile…covorului roşu

Prima gală a prestigioaselor Premii Oscar s-a desfăşurat pe 16 mai 1929, în perioada în care filmele cu sunet erau o noutate. La prima ediţie au participat doar 270 de persoane, iar fiecare a trebuit să achite o taxă de intrare de 5 dolari! Câştigătorii au fost anunţaţi cu trei luni înainte, iar gala a fost mai mult o ocazie pentru ca actorii să se întâlnească. Primul câştigător al categoriei „Cel mai bun film” a fost producţia “Wings”- singurul film mut care a câştigat un astfel de trofeu.

În următorii ani, Academia Americană de Film va va trimite lista câştigătorilor către ziare în seara galei, la ora 23:00, pentru a putea fi publicată în ziarul de a doua zi. În 1940, Los Angeles Times a încălcat regula şi a anunţat câştigătorii chiar în acea seară, ceea ce a făcut ca Academia să adopte regula plicurilor sigilate, sistem folosit până în ziua de astăzi. Participarea la gala Premiilor Oscar este doar pe bază de invitaţie.

De-a lungul timpului schimbările au intervenit din plin pe…aripile covorului roşu. La prima ediţie au fost înmânate 15 statuete, apoi numărul a fost redus la 7, dar a urmat o creştere semnificativă a numărului de categorii, inclusiv a premiilor speciale.

De securitatea rezultatelor se ocupă din 1934 şi până în prezent PricewaterhouseCoopers. Premiile au fost decernate în cadrul unui banchet desfăşurat într-un hotel timp de mai mult de un deceniu, iar din 1942 gala s-a ţinut într-un teatru şi s-a renunţat la mesele organizate. Prima gală difuzată în direct la televiziune, de NBC, a fost cea din 19 martie 1953, care a avut loc la RKO Pantages Theatre din Hollywood, Bob Hope fiind maestru de ceremonii.  Premiile s-au mutat din 1961 la Santa Monica Civic Auditorium, iar prima ediţie transmisă în color a fost cea din 1966.

ABC a transmis gala din 1976 şi mai are contract până în 2020. Pe 14 aprilie 1969, a 41-a ediţie a avut loc la Dorothy Chandler Pavilion of the Los Angeles County Music Center, iar din 1987 a revenit la Shrine Auditorium timp de mai mulţi ani.

Premiile Oscar au loc, din 2002, la Kodak Theatre din Hollywood.

Noi categorii

În 1936 au fost introduse categoriile „cel mai bun actor în rol secundar”, respectiv actriţă, câştigători fiind desemnaţi Walter Brennan (Come and Get It) şi Gale Sondergaard (Anthony Adverse).  Trei ani mai târziu a fost premiat şi filmul cu cele mai bune „efecte speciale”, iar din 1963 a fost împărţit în două categorii: efecte sonore şi efecte vizuale.

Documentarele sunt premiate din 1941, iar din 1947 este oferit un Oscar pentru cel mai bun într-o altă limbă decât engleza.  Cea mai nouă categorie este cea pentru filme de animaţie, introdusă în 2001. Doar de trei ori în istoria celor 83 de ediţii desfăşurate până în prezent a fost schimbată data de desfăşurare: 1938 (din cauza inundaţiilor din Los Angeles), 1968 (din respect faţă de Martin Luther King Jr., asasinat pe 4 aprilie) şi 1981 (din cauza tentativei de asasinat asupra preşedintelui Ronald Reagan). Gala a mai fost la un pas să fie amânată în 2003, când Statele Unite au invadat Irakul, iar organizatorii au ales să nu mai primească vedetele de cinema pe covorul roşu, obicei care a fost reluat în anul următor.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/aHCr8cZW9Sc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>