Fiu al Babei Dochia, după o veche legendă românească. Zeul dragostei la români, Dragobetele sau Cap de primăvară, bărbat chipeş, neastâmpărat, năvalnic.
Legenda spune că, atunci când îl vedeau, femeile cădeau în mrejele lui precum muştele. O ipoteză este aceea că numele “Dragobete” vine din cuvintele dacice “trago” – ţap (mai târziu a devenit “drago”) şi “bete” – picioare (ca în latină – pedes). Iar ţapul simbolizează la români puterea de procreare, libidoul şi fecunditatea! Năvalnicul se celebrează la 24 februarie (în unele zone ale ţării se serbează la 28 februarie sau la 1 martie). În vechime, la sate, de Dragobete începea hârjoana: fiecare băiat fugărea o fată, iar ea se lăsa prinsă de cel pe care îl plăcea şi chiar se logodea cu el.
Astfel, “Dragobetele sărută fetele!” a devenit zicala consacrată în Muntenia, Oltenia, Dobrogea şi Transilvania. Şi azi, în satele din Gorj şi Olt, tinerii necăsătoriţi se întâlnesc de Dragobete, pentru a fi îndrăgostiţi tot anul.
Eveniment cu descântec de dragoste
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 24 – 26 februarie la evenimentul ”Dragobetelei – Ziua îndrăgostiţilor la români”, oferindu-vă un program care cuprinde cele mai frumoase melodii de dragoste din muzica populară românească, datini şi obiceiuri specifice sărbătorii, teatru, poezie, concursuri cu premii şi voie-bună din plin. Nu vor lipsi meşterii populari veniţi din toată ţara, produsele din gastronomia tradiţională şi bio, mărţişoarele vesele şi originale care pot reprezenta un cadou frumos oferit persoanelor dragi. Toţi cei care poartă numele de Draga, Drăgan sau Dragoș vor avea acces liber în ziua de 24 februarie , iar îndrăgostiţii vor fi primiţi cu onoruri militare în echipament de epocă!
Să fim realişti: în societatea modernă, Dragobetele n-are restaurante de lux, n-are lenjerie intimă din dantelă roşie fină, n-are “will you be my Valentine”, dar rezistă și el cum poate. Deoarece are farmec!