Maimuțe-cobai la Fukushima, pentru măsurarea radioactivității

Maimuțe-cobai la Fukushima, pentru măsurarea radioactivității

Guvernul japonez se pregătește să trimită animale pe post de cobai, în prefectura Fukushima, afectată de cutremurul și tsunamiul din 11 martie 2011, pentru a evalua radioactivitatea din zonă.

Ziarul ”Le Parisien” scrie că obiectivul autorităților nipone este acela de a cartografia zonele iradiate, unde omul nu poate merge. Maimuțe și porci mistreți, echipați cu GPS și aparate de măsurare a radioactivității, vor fi lăsați să intre în pădurile din vecinătatea regiunii, pentru a evalua impactul accidentului de la centrala nucleară de la Fukushima asupra faunei.

Oamenii de știință doresc să determine, în mod special,”mișcarea radioactivității” în pădurile în care există temeri că ar fi foarte contaminate, notează cotidianul. ”La Fukushima, zonele forestiere sunt sursa principală a lemnului, a apei, a hranei”, a precizat Takayuki Takahashi, unul dintre specialiștii niponi. Contaminarea cu cesiu a pădurilor riscă să afecteze agricultura, pescuitul și chiar zonele rezidențiale aflate în apropiere, a precizat acesta.

O operațiune similară a avut loc anul trecut, în octombrie, însă fără niciun succes. Specialiștii nu au putut recupera materialul științific instalat pe cobai.

Ne puteți urmări și pe Google News