Sarkozy intră târziu în furtuna electorală

Sarkozy intră târziu în furtuna electorală

Nicolas Sarkozy şi-a anunţat, în final, intenţia de a candida pentru un nou mandat în fruntea Franţei, pe care a comparat-o cu un vapor prins într-un uragan.

Anunţul preşedintelui francez privind intrarea în cursa electorală pentru un al doilea mandat nu a surprins pe nimeni. Singura întrebare pe care şi-o puneau analiştii politici francezi era doar când anume va anunţa liderul de la Élysée intrarea în competiţia în care îl are rival principal pe socialistul Francois Hollande. "Am luat această decizie deoarece Franţa, Europa şi lumea întreagă au trecut în ultimii ani printr-o serie de crize fără precedent. Să nu încerc să obţin un al doilea mandat de la poporul francez ar echivala cu abandonarea îndatoririlor mele", a explicat Sarkozy miercuri noapte, într-o intervenţie televizată. "Sunt precum căpitanul unei nave în mijlocul unei furtuni", a mai subliniat acesta, amintind că reformele guvernului său au generat o creştere economică semnificativă anul trecut, dar că mai rămân multe de făcut. Sarkozy l-a criticat pe Hollande că se concentrează prea mult pe atacurile împotriva lui, în loc să prezinte populaţiei proiectele sale pentru redresarea economică. Cursa electorală se anunţă una dură pentru actualul lider de la Élysée. Ultimul sondaj de opinie dat publicităţii miercuri îl dă învingător în primul tur din 22 aprilie pe Francois Hollande, creditat cu 28 la sută din voturi, faţă de 24 de procente, câte ar obţine Sarkozy. În al doilea tur din 4 mai, candidatul socialist ar beneficia de 57 la sută din voturile electoratului francez, în timp ce actualul preşedinte ar fi votat doar de 43 la sută dintre alegători, potrivit aceluiaşi sondaj, citat de BBC.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ViUxcNF2ILs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/qaQrMNd_BI8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/CS3JB0_tpaA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiți și:

  • Sarkozy cheamă Franţa la urne

Ne puteți urmări și pe Google News