Alegerea ecranului trebuie să se facă în funcţie de mai multe aspecte, însă în primul rând de modul de utilizare al acestuia.
La cumpărarea monitorului, cel mai important este să ştii, pe lângă diagonală, la ce îl vei folosi: la jocuri, la vizionarea de filme sau pentru navigare pe internet şi alte activităţi de birou. Astfel, pentru gameri sunt recomandate monitoarele care au un timp de răspuns redus, tehnologii speciale pentru gaming, picior reglabil şi, de ce nu, tehnologie 3D. La monitoarele office trebuie avut în vedere senzorul de luminozitate, senzorul de prezenţă, reminder- ul pentru odihnirea ochilor şi consumul redus de energie, în vreme ce produsele pentru home cinema trebuie să redea o gamă cât mai mare de culori, să aibă unghiuri mari de vizualizare şi un contrast nativ de peste 3000:1. "Pe piaţa locală se observă o tendinţă de achiziţie a produselor specializate, fie că vorbim despre monitoare dedicate segmentului de gaming, utilizării la birou sau monitoare multimedia utilizate ca al doilea ecran în casă", potrivit lui Dragoş Salamac, Team Leader BenQ România.
"În ultimii patru ani, monitoarele cu diagonale de 23-24-27 inch au fost singurele care au înregistrat o cotă de pia ţă în creştere. Acestea au un potenţial de creştere şi în perioada următoare, de circa 30%", spune Salamac. Cele mai multe monitoare lansate recent pe piaţă dispun şi de TV tuner încorporat, astfel încât utilizatorii să experimenteze cele mai bune show-uri TV la calitate HD direct pe monitor. Monitor pentru birou LGW 1946S-BF Tip display: LCD Diagonală: 18.5 inch Timp de răspuns: 5 ms Monitor pentru filme Philips 247E3LSU Tip display: LED Diagonală: 23.6 inch Timp de răspuns: 5 ms Monitor pentru gameri BenQ RL2450HT Tip display: LED Diagonală: 24 inch Timp de răspuns: 2 ms 23 de inch măsoară cele mai căutate ecrane ALTERNATIVE Televizor pe post de ecran de calculator Dacă producătorii de monitoare au început să lanseze modele care au funcţii care le apropie tot mai mult de televizoare, utilizatorii preferă mai degrabă să folosească televizorul pe post de monitor. La un televiozor cu diagonala peste 100 de cm altfel se văd jocurile şi filmele. Pe lângă faptul că un televizor are un ecran mai mare şi preţul acestuia este mai accesibil. Astfel, un televizor cu diagonala de 106 cm poate costa şi 1.500 de lei, în timp ce un monitor de ultimă generaţie cu o diagonală de 69 de cm costă şi 1.800 de lei. Conectarea unui laptop sau PC la televizor se face foarte uşor, fie prin mufă VGA, S- Video, DVI, HDMI sau chiar wireless. DVI (Digital Visual Interface) este cea mai recomandată metodă de conectare a calculatorului personal la TV deoarece oferă o calitate mult mai bună decât S-Video sau VGA. După ce aţi conectat mufele nu mai trebuie decât să umblaţi la setările din Control Panel şi să alegeţi metoda dorită de afişare pe televizor. Citiţi şi:
- Construieşte-ţi un PC acasă, cu bani puţini
- Televizorul controlat prin voce şi gesturi vine în România