DESCOPERIRE. Află de ce fumătorii îşi rătăcesc mereu bricheta şi pachetul de ţigări

DESCOPERIRE. Află de ce fumătorii îşi rătăcesc mereu bricheta şi pachetul de ţigări

Un studiu inedit a făcut o descoperire cel puţin bizară. Oamenii de ştiinţă au aflat de ce uită atât de repede fumătorii unde şi-au lăsat pachetul de ţigări sau bricheta.

Ca şi cum cercetătorii nu ar fi descoperit destule argumente împotriva consumului de tutun, a mai apărut unul. Fumatul se dovedeşte nociv nu doar pentru plămâni şi căile respiratorii, ci şi pentru creier. Se pare că uitarea se instaurează în cazul fumătorilor tocmai din cauza ţigărilor.

Nicotina afectează memoria umană şi degradează creierul mult mai repede faţă procesul care are loc în mod firesc.

Cercetătorii de la University College din Londra au chestionat 5.000 de bărbaţi şi 2.000 de femei, atât fumători cât şi nefumători. Oamenii de ştiinţă au testat, printre altele, şi capacităţile de memorare ale subiecţilor. Vârsta celor care au fost supuşi testării era de peste 50 de ani, iar testul a fost reluat după zece ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procesul nu este ireversibil În cazul fumătorilor, s-a observat o accelerare a procesului de îmbătrânire a creierului. Astfel, un fumător are creierul cu 10 ani mai bătrân decât restul organelor, susţine Severine Sabia, conducătorul acestui studiu.

Partea bună a lucrurilor este faptul că procesul nu este ireversibil. Fumătorii care au încetat să mai fumeze pe parcursul vieţii, înainte de începerea perioadei în care s-a făcut testarea, nu au prezentat o îmbătrânire a creierului şi nici nu au avut mari probleme cu memoria.