Tavanul Spitalului Judeţean Cluj s-a prăbuşit din senin. 30 de bolnavi şi-au văzut moartea cu ochii
- Mihai Şoica
- 6 februarie 2012, 16:27
Acoperişul fusese reparat de curând dar de mântuială. Ploaia s-a infiltrat prin podea şi a ros tencuiala ducând la prăbhuşirea a două bârne de câteva tone. Norocul a fost că tavanul a căzut peste casa scărilor şi nu în salon.
Tavanul Secției de Oncologie Medicală din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj s-a prăbușit vineri seara. Norocul, dacă se poate vorbi despre noroc, este reprezentat de faptul că două grinzi groase s-au prăbușit pe casa scării spitalului și nu peste bolnavii de cancer care erau internați în Secția de Oncologie Medicală.
Clădirea a împlinit 114 ani
Personalul medical care lucrează aici este foarte îngrijorat. „Oare nu va cădea tot tavanul până la urmă? S-a auzit un pârâit uriaș apoi niște bubuituri. Când am mers să văd ce s-a întâmplat, am văzut dezastrul. Tavanul de la etajul unu al clădirii a căzut la parter”, spune o infirmieră. Clădirea în care funcționează Secția de Oncologie Medicală a fost construită în anul 1897. În ultimii ani, la secţia de imagistică s-a investit aproape două milioane de euro în aparatură medicală de ultimă generație, RMN, tomograf etc. Așa se explică că în timp ce, la parter, clădirea arată ca un spital, la etajul 1 totul pare desprins dintr-un film din anii '80. Tavanul etajului a fost pavat cu plăci de rigips astfel încât zonele de infiltrațiile cu apă să nu se mai vadă. Plouă prin tavan la tot pasul Ultima reparație la Clinica de Oncologie Medicală a fost efectuată în 2007-2008, când Primăria Cluj Napoca a alocat suma de 100.000 de lei. Reparațiile capitale făcute de mântuială se pot vedea peste tot. Acoperișul clădirii era format din grinzi masive de lemn peste care constructorii au turnat ciment și au montat gresie. Acest lucru, susțin specialiștii, nu a făcut decât să încarce inutil greutatea tavanului. La interior, grinzile au fost umplute cu tencuială de pământ.
„Plouă în clădire la etajul unu într-una. Stăm cu lighenele”, se plânge o altă infirmieră. Bolnavii de cancer au fost mutați în alte saloane care par mai sigure. Personalul medical se teme că, din cauza infiltrațiilor de apă, fenomenul de prăbușire a tavanului se va extinde. Directorul Spitalului Clinic Județean Cluj, Cristiana Ciortea spune că situația este cunoscută și că în perioada următoare clădirea va intra în reparații capitale. „La Secția de Oncologie Medicală există 30 de paturi. Bolnavii de aici vor fi mutați pentru perioada în care se vor executa lucrările. În prezent, nu există pericol de prăbușire a clădirii. Vom face lucrări de schimbare a acoperișului, de mansardare, iar banii deja îi avem în buget”, a dat asigurări Ciortea.