Autorul masacrului de la Oslo: ”Vreau să fiu eliberat imediat!” De ce spune Breivik că a comis atentatul

Autorul masacrului de la Oslo: ”Vreau să fiu eliberat imediat!” De ce spune Breivik că a comis atentatul

Autorul dublului atac de la Oslo, în urma căruia au murit 77 de oameni, Anders Behring Breivik, a cerut astăzi ”eliberarea sa imediată”. Extremistul norvegian a afirmat că a comis „un atac preventiv împotriva trădătorilor de țară”, menit să îi apere pe cetățenii norvegieni.

”Nu accept să fiu ținut la închisoare. Solicit să fiu eliberat imediat”, a afirmat extremistul de dreapta, în vârstă de 32 de ani, în timpul audierii care a avut loc azi în faţa Tribunalului din Oslo, când se va decide menţinerea sa în detenţie provizorie, scrie ”Le Monde”.

Afirmația lui Breivik a adus zâmbete pe feţele apropiaţilor victimelor şi supravieţuitorilor atacului din 22 iulie, prezenţi în sala de tribunal. Masacrul de la 22 iulie a fost ”un atac preventiv împotriva unor trădători de patrie” comis pentru a ”apăra populaţia de etnie norvegiană”, s-a justificat norvegianul. Breivik și-a recunosctul faptele după ce a fost arestat, susținând că a comis dublul atac întrucât era nemulţumit de politica "tolerantă" a guvernului laburist faţă de musulmani.

Ostil ideii de multiculturalism şi adversar declarat al ”invaziei musulmane ” din Europa, autor al unui manifest de peste 1500 de pagini împotriva musulmanilor, Breivik a deschis focul asupra unei tabere de tineri laburişti, pe Insula Utoeya, ucigînd 69 de oameni, după ce detonase anterior o bombă în apropiere de sediul guvernului norvegian, atentat în urma căruia au murit 8 persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News