Gerul extrem aduce gripă. Epidemia bate la uşă

Gerul extrem aduce gripă. Epidemia bate la uşă

Numărul cazurilor de gripă este în creştere atât în ţară, în zona Moldovei, cât şi la nivelul întregului continent, iar temperaturile negative vor menţine trendul. Copiii mici sunt cei mai afectaţi.

Aproape 80.000 de români au contractat infecţii respiratorii în ultimele şapte zile, cu 15% mai mulţi faţă de săptămâna precedentă, anunţă Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile.

Din totalul îmbolnăvirilor, 15.452 au fost cazuri de pneumonii, iar 61.841- viroze respiratorii. Cea mai crescută incidenţă a bolilor de sezon s-a înregistrat în rândul copiilor cu vârste între doi şi patru ani, urmaţi de cei care au mai puţin de un an. Surprinzător, persoanele peste 65 de ani au fost cel mai puţin afectate.

Cei mai mulţi suspecţi de gripă, în Iaşi

Şi numărul cazurilor suspecte de gripă a crescut faţă de săptămâna trecută, de la 52 la 61. Dintre acestea, 29 s-au înregistrat în judeţul Iaşi şi 16 în Braşov. Câte două au fost în Argeş, Bihor, Dolj şi Galaţi şi câte unul în Bacău, Bistriţa, Călăraşi, Constanţa, Gorj, Ialomiţa, Mureş şi Olt. 24 de cazuri de gripă AH3N2 au fost confirmate în cadrul sistemului de supraveghere şi nouă în laborator.

Un singur virus pentru toată Europa

Şi la nivel european se observă o creştere uşoară a nu-mărului de cazuri de gripă. Potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, cel mai răspândit virus la nivelul întregului continent este A(H3N2) (virusul gripei sezoniere obişnuite), însă A(H1N1) (cel care provoacă gripa porcină) se face vinovat de cele mai grave cazuri raportate. În săptămâna 16-22 ianuarie, nouă ţări europene au semnalat creşteri ale cazurilor de gripă faţă de săptămâna precedentă.

Straturile de haine vă protejează imunitatea

Una dintre cauzele înmulţirii cazurilor de gripă şi răceală pe timpul iernii este scăderea bruscă a temperaturilor, care ne afectează imunitatea, spun medicii. Pentru a vă feri de răceală şi gripă în această perioadă, este recomandat să consumaţi multe fructe şi legume, pentru a vă întări imunitatea, să vă protejaţi capul şi mâinile şi să îmbrăcaţi mai multe haine de iarnă. "Se creează o barieră împotriva frigului şi prin faptul că, între haine, aerul funcţionează ca un termoizolant", explică medicul Bogdan Guinea, de la Spitalul de Urgenţă "Agrippa Ionescu" din Bucureşti.

PREVENŢIE Nu staţi mai mult de jumătate de oră în frig

Pentru a preveni îmbolnăvirile în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, medicii vă sfătuiesc să nu staţi afară mai mult de 30-40 de minute, timp în care să vă mişcaţi pentru a stimula circulaţia sângelui la nivelul extremităţilor. În cazul copiilor, intervalul trebuie redus la 20-30 de minute însoţite, de asemenea, de mişcare.

Evitaţi băuturile răcoritoare pe timp de iarnă (scad imunitatea) şi nu consumaţi băuturi alcoolice înainte de a ieşi afară. “Se produce vasodilataţia capilarelor şi căldura din organism va fi redirecţionată către suprafaţă. Apare senzaţia falsă de cald când, de fapt, temperatura corpului scade", explică medicul Bogdan Guinea. CITIŢI ŞI:

  • Autorităţile se tem de zăpezi ca în 1954! Atunci, troienele au fost de 5 metri. Armata, pregătită să intervină
  • Născuţi în congelator: Fiii gerului fac 8 km pe zi la -18 grade Celsius
  • DEZBATERE EVZ. Viața la -25 de grade. Ce mâncăm și cum ne protejăm pe ger?

Ne puteți urmări și pe Google News