RĂZBOI CU IARNA. Suceava: Temperaturi de -31 de grade şi zeci de şcoli închise

RĂZBOI CU IARNA. Suceava: Temperaturi de -31 de grade şi zeci de şcoli închise

Chiar şi cu centralele turate la maxim, din cauza pereţilor neizolaţi ca lumea în unele şcoli nu sunt mai mult de 5 grade.

Nu mai puţin de 30 de unităţi de învăţîmânt din zona rurală a judeţului Suceava au fost închise, din cauza faptului că instalaţiile de încălzire nu făceau faţă temperaturilor extreme de afară. În alte şcoli, tot din cauza gerului, s-a luat decizia micşorării duratei orelor de curs, de la 50 la 30 de minute. Au existat situaţii când în anumite corpuri de clădiri din cadrul unităţilor de învăţământ s-a suspendat activitatea.

Copiii au de mers 5 km până la şcoală

În comuna Suceviţa, de exemplu, sute de elevi şi preşcolari stau acasă până cel puţin luni, pentru că în sălile de clasă s-au transformat într-un congelator. La Şcoala Suceviţa centrala funcţionează non stop, caloriferele sunt fierbinţi, însă, din cauza pereţilor neizolaţi şi a tâmplăriei stricate, în clase sunt doar cinci grade Celius. Directorul unităţii, Alexandru Jobai, a ţinut cont şi de faptul că elevii au de mers pe jos câte 5 kilometri pentru a ajunge la şcoală.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Rădăuţi, în noaptea de miercuri spre joi s-au înregistrat nu mai puţin de -31 de grage Celsius, iar la Suceava termometrele arătau minus 29 de grade. La sol erau minus 35 de grade Celsius.

Un bătrân a fost în vizită şi a murit lângă gardul vecinului

Gerul a făcut şi prima victimă în judeţ. Este vorba despre un bătrân din satul Sf. Ilie, comuna Şcheia, găsit îngheţat în cursul zilei de miercuri la câteva sute de metri de locuinţa sa. Bărbatul era îmbrăcat sumar şi a fost găsit lângă un gard care despărţea gospodăria sa de cea a unui vecin.

Prefectul de Suceava, Sorin Popescu, a declarat că în noaptea de miercuri spre joi, dar şi astăzi dimineaţa, 13 persoane fără adăpost sau care au suferit de hipotermie au fost ridicate de pe străzi şi transportate la spitale ori centre sociale.La Suceava, autorităţile s-au mobilizat şi scotocesc întreg judeţul pentru a lua de pe străzi persoanele fără adăpost, în total fiind salvate până în prezent 33 de persoane.