Cât costă creşterea salariilor bugetarilor, din luna aprilie

Cât costă creşterea salariilor bugetarilor, din luna aprilie

Veniturile angajaţilor din sectorul public au recuperat o parte din cei 25% pe care i-au pierdut în vara anului 2010. O revenire la nivelul de atunci ar majora cheltuielile cu 2,2 miliarde lei.

Dacă, de la 1 aprilie, bugetarii ar primi diferenţa de bani care a mai rămas pentru a recupera integral tăierea salarială de 25%, operată în luna iulie 2010, bugetul statului ar suferi o pierdere de 2,19 miliarde de lei.

Această sumă rezultă din creşterea cheltuielilor cu salariile cu 3,65 miliarde lei, care însă ar determina implicit o creştere a încasărilor bugetare din taxe şi contribuţii sociale cu circa 1,46 miliarde lei, potrivit unor calcule făcute de specialişti din Ministerul Finanţelor Publice (MFP), pentru EVZ.

Impactul pe deficit

Potrivit acestora, ţinta de deficit bugetar pentru anul 2012 ar fi compromisă. Concret, impactul unei asemenea decizii asupra deficitului bugetar ar fi de 0,4 puncte procentuale.

Astfel, România nu s-ar mai putea încadra în ţinta de deficit pe care şi-a propus-o, de 1,9% din PIB, în termeni cash, raportată la FMI, ajungându-se la un deficit bugetar de 2,3% din PIB la sfârşitul anului. Iar deficitul în termeni ESA, monitorizat de Comisia Europeană, ar creşte de la 2,4% din PIB la 2,8%. Şi ar fi, totuşi, sub obiectivul de 3% din PIB.

Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, spunea, recent, pentru revista "Capital", că o majorare cu 5% a salariilor bugetarilor în acest an ne-ar menţine încă în ţinta de deficit convenită cu finanţatorii externi.

Atenţie, cifrele nu cuprind o posibilă creştere a pensiilor. Oricum, pericolul unui deficit mai mare decât cel bugetat constă în asigurarea finanţării. Şi asta în condiţiile în care guvernul trebuie, în continuare, să achite arieratele.

Evoluţia veniturilor în sectorul de stat

După tăierea salarială de 25%, din iulie 2010, angajaţii la stat au recuperat, în octombrie 2010, o parte din bani. Este vorba de 15%, însă aplicate la nivelul deja redus, astfel încât această categorie a câştigat doar 11,25 puncte procentuale din cele 25%, rămânând de recuperat alte 13,75 de puncte procentuale. Asta în general şi la nivel teoretic.

Practic, însă, dacă urmărim evoluţia venitului salarial mediu net pe diferite profesii, constatăm că, de exemplu, salariaţii din domeniul sănătăţii au recuperat 20,3%, profesorii 16,3%, iar cei din administraţia publică – 11,6% de la diminuarea salariului şi până în noiembrie anul trecut, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Citiţi şi:

  • Emil Boc: "Azi nu putem face o promisiune că se măresc salariile şi pensiile de la 1 aprilie"
  • Emil Boc: "Nu putem face promisiuni de majorări de drepturi salariale sau de pensii pentru că economia nu ne permite"
  • Emil Boc: Guvernul nu va deschide robinetul măsurilor populiste
  • Franks: Majorarea salariului minim trebuie bine calibrată, ca să nu crească economia la negru

Ne puteți urmări și pe Google News