România, infringement din partea Comisiei Europene pentru achiziţiile publice

România, infringement din partea Comisiei Europene pentru achiziţiile publice

Comisia Europeană i-a cerut, astăzi, României să se conformeze reglementărilor europene privind achiziţiile publice în legătură cu un contract atribuit de autorităţile din Sectorul 3 al Capitalei. Contractul, în valoare de aproximativ 110 milioane de euro, a fost acordat sub forma unui acord-cadru pe o durată de patru ani, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, autorităţile locale din Sectorul 3 din Bucuresti nu le-au lăsat potenţialilor solicitanţi suficient timp pentru pregătirea ofertelor. În plus, în timpul procedurii, autorităţile locale au modificat condiţiile obligatorii din anunţul de achiziţii publice, inclusiv criteriile de selecţie, care nu au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, ci doar au fost anunţate la nivel naţional.

De asemenea, Comisia consideră că autorităţile nu aveau cum să evalueze ofertele cu obiectivitate. Contractul a fost acordat unui solicitant a cărui ofertă cuprindea un mare număr de nereguli în ceea ce priveşte preţurile şi termenele propuse. În opinia Comisiei Europene, explicaţiile suplimentare pe care le-a adus ofertantul câştigător nu au clarificat nergulile constatate.

Avem două luni să rezolvăm problemele

Din aceste motive, oficialii de la Bruxelles consideră că România nu s-a conformat normelor europene privind achiziţiile publice. Comisia Europeană a formulat o cerere către autorităţile române sub forma unui aviz motivat, care reprezintă a doua etapă în cadrul procedurii privind încălcarea dreptului comunitar al UE (infringement). Dacă România nu ia măsurile necesare pentru a se conforma normelor europene privind achiziţiile publice în termen de două luni, Comisia va sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Achiziţiile publice se organizează atunci când autorităţile cheltuiesc banii publici pentru proiecte de infrastructură sau pentru cumpărarea oricăror bunuri şi servicii, de la calculatoare şi până la staţiile de filtrare a apei, de la construcţii navale şi până la servicii de consultanţă.

Se estimează că, în total, valoarea cheltuielilor de achiziţii publice în UE reprezintă aproximativ 18% din PIB. Procedurile deschise şi transparente de licitaţie impuse de normele europene înseamnă mai multă concurenţă, garanţii împotriva corupţiei, precum şi servicii mai bune şi la un bun raport cost-beneficiu pentru contribuabili, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Dacă termenii şi condiţiile de bază dintr-un contract de achiziţii publice sunt modificate fără a da tuturor ofertanţilor oportunitatea de a participa cu drepturi egale, există un mare risc de distorsiona concurenţa, de a descuraja potenţialii noi ofertanţi şi de a irosi banii contribuabililor, mai argumentează Bruxelles-ul.

Ne puteți urmări și pe Google News