INTERVIU EVZ. Ludovic Orban, despre experiența de la Universitate: "Am căzut într-un fel de ambuscadă"

INTERVIU EVZ. Ludovic Orban, despre experiența de la Universitate: "Am căzut într-un fel de ambuscadă"

Lozincile anti-sistem, protestele din Piaţa Universităţii încep să se asemene cu poziţiile vectorilor purtători de mesaje prezidenţiale, acuză liberalul Ludovic Orban, într-un interviu acordat EVZ, referindu-se la apariţia bannerelor anti-USL la manifestaţiile din Capitală. Cât priveşte fugărirea sa de unii manifestanţi, Orban minimalizează importanţa incidentului, punând antipatia revoluţionarilor prezenţi la protest pe seama opoziţiei sale faţă de privilegiile primite de participanţii la evenimentele din decembrie ‘89.

Ce s-a întâmplat la protest? De ce aţi fost huiduit de mulţime? Am avut de-a face cu unii pe care-i cunosc de multă vreme, de la Asociaţia 21 decembrie şi cu vreo trei de la o galerie de fotbal. Iniţial nu am avut nicio problemă. Pe urmă când am fost apostrofat, vederea celor din apropiere a fost obstrucţionată de camerele de luat vederi. Aceasta a fost problema mea cea mai mare. Am căzut într-un fel de ambuscadă, în faţă drumul îmi era barat de unii revoluţionari, de presă, în spate se aflau cei care în mod spontan mi-au luat apărarea. E normal că atunci când unul a huiduit, alţi 50 s-au luat după el, chiar dacă nu vedeau pe cine huiduie. Repet, eram înconjurat şi de oameni din mass media care au văzut totul au isistat la scene hilare. Unii întrebau cine trebuie huiduit. De altfel când am reuşit să sparg de două ori barajul, când m-am aflat faţă în faţă cu oamenii nu au mai existat probleme. Multă lume m-a recunoscut şi au venit la mine să mă salute, alţii s-au oprit din huiduieli. Ce au avut revoluţionarii de împărţit cu dumneavoastră? Pe unii şii şi cunosc ca membri în tot felul de organizaţii. Au avut cu poziţia mea, de altfel constantă de-a lungul timpului, faţă de legea 42 şi de legile care au adus modificări la ea. Eu am participat la evenimentele din decembrie 1989, mi-am luat certificatul de revoluţionar. Mereu am susţinut că de fapt legea 42 şi modificările sale nu sunt altceva decât un mod de a disipa ideile revoluţiei. Nu ca să obţii terenuri, scutiri de taxe sau indemnizaţii de 20 milioane de lei s-a ieşit în stradă atunci, ci pentru cu totul alte valori. Credeţi că protestele de stradă au căpătat o orientare anti-sistem, împotriva întregii clase politice? În Piaţa Universităţii, dar şi în alte oraşe au fost afişate lozinci care puneau semnul de egalitate între PDL şi USL, în termeni nu tocmai laudativi.

Unii sunt împotriva lui Băsescu, alţii împotriva guvernului Boc. Alţii se manifestă anti-sistem ca manifestare a unui curent anarhist. Eu am recunoscut la proteste şi pe unii din afara spectrului politic. Oamenii erau sigur de la Dan Diconsecu din partid şi făceau agitaţie. Există şi o tendinţă de deturnare a mesajului iniţial al acestui protest. Arafat a fost mesajul iniţial, apoi manifestaţia a căpătat valenţe anti-Băsescu şi anti-Boc. Abia de alaltăieri au început să apară mesaje antisistem, la adresa tuturor actorilor politici. Nu pot să nu remarc o anumită similitudine între aceste mesaje şi cele ale vectorilor de mesaje prezidenţiale: atunci când nu pot apăra PDL, trec la scenariul politicienilor de acelaşi fel, toţi o apă şi un pământ. Veţi participa la mitingul USL de mâine? Credeţi că va avea vreun efect? Evident că voi participa. Este dreptul oricărui cetăţean de a-şi exprima opinia în spaţiul public. Noi vrem să dăm un semnal de solidaritate cu cei care protestează de atâta zile anti-Băsescu şi anti-sistem. Ar fi benefic un sistem de alegeri preliminare în USL pentru departajarea candidaţilor la parlamentare? Am sprijinit pentru prima dată în 2000 să se aplice acest sistem în PNL, prin care candidaţii la funcţii înalte în partid să fie selectaţi în urma votului simpatizanţilor  pentru a rezulta cei cu cea mai mare popularitate. De altfel, nu e nici un secret că noi am folosit sondajele pentru candidaţii la primării şi preşedinţii de consilii judeţene ca să aflăm cine are cota, priza cea mai mare, la nivelul USL. În opinia mea, un sistem asemănător cu cel american de primaries elections, este unul foarte bun care poate fi aplicat şi la noi cu succes.

Ne puteți urmări și pe Google News