Noua misiune FMI la București începe pe 25 ianuarie

Noua misiune FMI la București începe pe 25 ianuarie

Delegația Fondului Monetar Internaţional (FMI) se va afla la Bucureşti în perioada 25 ianuarie - 6 februarie, pentru a patra evaluare a acordului stand-by cu România, a anunţat reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek, într-un comunicat de presă.

"O serie de întâlniri tehnice vor începe în 24 ianuarie iar Jeffrey Franks va sta o zi în plus după finalizarea misiunii şi va pleca în 8 februarie. Vizita FMI va avea loc împreună cu echipele Comisiei Europene şi Băncii Mondiale", a afirmat Tonny Lybek.

Reprezentantul FMI în România şi Bulgaria a amintit că acordul cu România este unul de tip preventiv, ceea ce înseamnă că autorităţile nu intenţionează să folosească din banii puși la dispoziție de Fond.

Delegaţia FMI, CE şi BM se va întâlni cu autorităţile române, precum şi cu reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, băncilor şi societăţii civile. Ca de obicei, concluziile misiunii vor fi transmise după încheierea vizitei.

Franks: Autoritățile române au îndeplinit condițiile FMI

Misiunea anterioară a delegaţiei comune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a avut loc în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011, pentru a treia evaluare a politicilor bugetare în cadrul acordului stand-by de tip preventiv cu România.

La încheierea misiunii de la finele anului trecut, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a apreciat că autorităţile au reuşit să îndeplinească toate condiţionalităţile cerute de Fond şi se află în parametri stabiliţi cu acesta.

Guvernul a aprobat, la sfârşitul anului trecut, o contribuţie de 781,2 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere) din partea României la majorarea capitalului social al FMI. Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a precizat că majorarea contribuţiei României nu are legătură cu recenta decizie a Consiliului European, prin care statele UE sunt invitate să contribuie cu 200 de miliarde de euro la recapitalizarea FMI, în cadrul măsurilor pentru salvarea zonei euro.

Tănăsescu: România nu va apela la banii FMI, în 2012

Potrivit reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, România nu va mai apela, în 2012, la banii Fondului Monetar Internaţional, pentru a-şi asigura resursele de finanţare, fiind în măsură să atragă fondurile necesare de pe piaţa internă.

Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI. Noul acord cu FMI a fost încheiat pe o perioadă de doi ani.

Ne puteți urmări și pe Google News