CEC a atribuit licitaţii unor firme falimentare şi nu a anulat credite achitate de clienţi
- Raluca Florescu
- 6 ianuarie 2012, 22:23
Atribuirea unor contracte pentru bunuri şi servicii unor firme falimentare, nereguli în situaţia contabilă, menţinerea în bilanţ a unor credite care fuseseră deja achitate de către clienţi, probleme la evaluarea bunurilor proprii şi virarea la buget, în mod eronat, a unor sume de bani, sunt doar câteva din neregulile găsite de Curtea de Conturi (CC) în activitatea băncii de stat CEC Bank, şi trecute în raportul pe 2010.
Una dintre abaterile sesizate în cadrul băncii se referă la atribuirea de contracte unor firme falimentare. În acest sens, raportul CC consemnează la capitolul nereguli: "- nesolicitarea, în unele cazuri, de către Bancă, participanţilor la licitaţii, a unor documente prevăzute de norma internă privind achiziţia de bunuri şi servicii. În cazul unei licitaţii, Banca nu a solicitat prezentarea, de către societatea participantă, a Certificatului Constatator de la Registrul Comerţului, aşa cum prevede Norma internă-NS28/2008-2010 privind achiziţia de bunuri şi servicii. Ulterior, la doar o lună de la încheierea contractului, firma a iniţiat procedura de declanşare a falimentului, Banca aflându-se, la data controlului, în procedură de negociere cu firma în cauză, privind sumele ce urmează a fi restituite/plătite între cele două societăţi".
Totodată, raportul consemnează "efectuarea, în unele cazuri, a unor achiziţii suplimentare celor prevăzute în contractele iniţiale, fără încheierea unor acte adiţionale".
Nereguli cu creditele achitate în avans
Curtea de Conturi semnalează totodată "înregistrarea incorectă, în evidenţa contabilă, a unei operaţiuni de rambursare anticipată a unui credit şi a accesoriilor aferente, abatere constatată la Sucursala Zalău".
Astfel, se menţionează în raport, suma depusă la bancă de un client, în vederea rambursării anticipate a unui credit de nevoi personale, a rămas în contul curent al acestuia, fără să fie acoperit creditul, clientul figurând, în mod eronat, ca fiind dator la bancă cu suma în cauză. Abaterea a fost înlăturată în urma verificării efectuate de bancă, la solicitarea clientului.
Totodată, raportul semnalează neîndeplinirea, de către Sucursala Râmnicu Vâlcea, a condiţiilor prevăzute în convenţia încheiată de Bancă cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, la solicitarea de executare a scrisorilor de garantare.
"În această situaţie, răspunsul Fondului la cererea de executare a garanţiilor a fost negativ, valoarea estimată a pierderii Băncii, rezultată din imposibilitatea executării scrisorilor de garanţie emise de Fond, fiind de 581 mii lei".
Sume virate eronat la buget
Raportul semnează de asemenea că, "de-a lungul timpului, CEC Bank a virat la buget, în mod eronat, anumite sume consemnate pe seama instanţelor de judecată, care ulterior, în urma hotărârilor judecătoreşti, au fost solicitate de deponenţi, Banca fiind obligată să le restituie din disponibilităţile proprii".
Potrivit documentului, "virarea eronată s-a efectuat în condiţiile în care, la momentul virării, nu a fost analizată natura sumelor consemnate. Astfel, au existat cazuri în care consemnările pe seama instanţelor de judecată au fost asimilate consemnărilor pe seama şi la dispoziţia statului şi a instituţiilor publice".