Creşterea economică va continua în 2012

Creşterea economică va continua în 2012

ESTIMĂRI.  Leul va fluctua, ca în 2011, în intervalul 4 - 4,4 lei/euro, iar preţurile vor creşte moderat, potrivit estimărilor analiştilor chestionaţi de EVZ.

Analiştii financiari chestionaţi de EVZ estimează că, în 2012, economia va creşte cu procente cuprinse între 0,5 şi 2,1%. După ce anul trecut economia se pare că a evoluat peste aşteptări, în special datorită producţiei agricole bune şi cererii mari la export, 2012 se anunţă mult mai dificil. Pentru a mai avea creştere economică, sectoarele serviciilor, construcţiilor, investiţiilor publice şi cererea internă ar trebui să preia o parte din rolul jucat de cele două motoare în 2011. Pentru anul trecut, prognoza de creştere a PIB era de 1,5%, însă analiştii estimează că s-a înregistrat o majorare de peste 2%. Creşterea temperată a pre­ţu­rilor din 2011 s-ar putea menţine în acest an. Astfel, economiştii şefi ai BRD SocGen, Raiffeisen Bank şi Volksbank consideră că BNR va atinge la anul ţinta de inflaţie, fixată la 3%, plus/minus un punct procentual. Astfel, "indicele inflaţiei s-ar putea situa în jurul nivelului de 3,5%, pe fondul menţinerii deficitului de cerere agregată şi a unui curs de schimb relativ stabil, precum şi a presiunii reduse din partea preţului la materii prime, pe fondul încetinirii creşterii economice la nivel global", spune Melania Hăncilă, economist şef al Volksbank România. Deficit bugetar în ţintă Pentru deficitul bugetar, finanţatorii externi ne impun un nivel de maxim 3% din PIB, în termeni ESA, adică incluzând arieratele companiilor de stat. Specialiştii chestionaţi de EVZ consideră că ţinta poate fi atinsă. Cu toate astea, nivelul anunţat de guvernanţi, care şi-au planificat un deficit de 1,9% cash (adică circa 2,4%, în termeni ESA) s-ar putea dovedi prea ambiţios, iar la jumătatea anului ar putea fi nevoie de o rectificare bugetară. Atingerea principalilor indicatori economici ar menţine stabilitatea pe piaţa financiară. Astfel, la fel ca în 2011, leul ar putea fluctua în următoarele 12 luni între 4 – 4,4 lei/euro, consideră specialiştii menţionaţi.

ELECTRONICE Gadgeturile se vor menţine "pe val" Piaţa electro – IT, una din vedetele economiei în 2011, a reuşit anul trecut să reia creşterea, pentru prima oară de la începutul crizei. În 2012, trendul este de aşteptat să continue, potrivit datelor strânse de revista Capital. Apetitul românilor pentru produse care încorporează o tehnologie sofisticată a fost evident anul trecut. De la iPad 2 şi iPhone 5, care s-a dovedit a fi de fapt iPhone 4S, până la sutele de telefoane inteligente şi tablete dotate cu sistemul de operare Android de la Google, utilizatorii au avut parte de multe lansări. Trendul va continua în 2012. Evident, toţi ochii vor fi aţintiţi către sediul companiei Apple şi către următoarea generaţie de tablete, iPad 3. Laptopurile viitorului vor cuceri piaţa În a doua parte a anului îşi vor face apariţia şi primele tablete dotate cu sistemul de operare Windows 8 şi tot atunci o nouă categorie de laptopuri va cuceri piaţa. Este vorba de ultrabook-uri, cu o grosime de maxim 20 mm, care combină performanţele şi capabilităţile laptopurilor actuale cu caracteristicile tablet PC-urilor. Primele modele au fost lansate la sfârşitul acestui an, inclusiv în ţara noastră, însă în 2012 vor fi lansate sute de modele, mai eficiente şi care vor avea o securitate crescută şi viteză mai mare de răspuns (Bogdan Biszok). iPhone 4s. Ultimul telefon mobil al Apple a fost aşteptat cu sufletul la gură în 2011 CITIȚI ȘI:

  • Cum se vedea 2012 din anii de boom
  • Ce se va întâmpla cu economia mondială în 2012

Ne puteți urmări și pe Google News