Locul de unde studenții primesc oferte de la angajatori
- Adrian Dumitru
- 28 august 2019, 19:37
Astăzi, mulți studenți se orientează spre alegerea unui drum în viață, în funcție de ce perspective le oferă facultatea. La Universitatea „Ovidius” din Constanța, Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie, ofertele pentru viitorii ingineri încep să vină încă de pe băncile școlii. Despre reușita acestui lucru, a povestit pentru EVZ, prof.univ.dr. Viorica Popescu, decanul facultății.
Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie are cinci specializări: Chimie medicală, Chimie, Prelucrarea petrolului și petrochimie, Chimie alimentară și tehnologii biochimice și Fizică tehnologică. Admiterea se face pe bază de dosar, în ordinea descrescătoare a mediilor de la BAC.
„La dosar se depune și o scrisoare de intenție, care reprezintă proba eliminatorie, fiind notate cu admis/respins. Mediile de admitere diferă de la an la an și de la specializare, la specializare. Anul acesta s-a intrat la Inginerie Chimică cu 9.60 – cea mai mare medie și 6.30 – cea mai mică, dar au fost ani în care cea mai mică medie a fost 8.50, deci nu putem face o apreciere”, explică decanul facultății.
Cea mai vânată specializare
Principalele motive pentru care un student ar alege o astfel de facultate este existența unor programe de studii căutate pe piața muncii, angajabilitate ridicată, competența cadrelor didactice, dar și asigurarea practicii productive în unități de profil. „Întotdeauna specializarea de Prelucrare a Petrolului și Petrochimie a fost cea mai căutată, datorită oportunităților de angajare în țară și străinătate, dar vine puternic din urmă și Chimia Medicală, înființată anul trecut”, explică prof.unid.dr. Viorica Popescu.
Studenți mici și mari
La Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie sunt studenți de diferite vârste, unii sunt angajați în domeniu și doresc să-și perfecționeze cunoștintele, absolvenți de licee cu diferite profiluri, dar și persoane care doresc o reconversie profesională. „Avem studenți care sunt la a doua facultate, iar la masterat e si mai evident, deoarece aleg un masterat diferit de programul de licență pentru a putea căpăta competențe noi, sau pentru că deja lucrează în domeniul masteratului și nu al programului de licență absolvit”, mai menționează Viorica Popescu.
Studenții de la această facultate sunt implicați în diferite activități, de la practica obliga torie, la participarea la diferite Internshipuri, activități de voluntariat sau paticipă la „Sesiunea de Comunicări a Studenților”, care are loc anual. Ce este foarte interesant la această facultate este faptul că „o parte dintre inginerii care lucrează în diferite companii de profil ocupă funcții de conducere importante”, adaugă Viorica Popescu.
Locuri disponibile la sesiunea din toamnă
- Specializare Chimie Medicală: Licență - 1 loc bugatat și 7 locuri cu taxă
- Inginerie chimică: Licență - 9 locuri bugetate, 26 locuri cu taxă, 1 loc români de pretutindeni
- Fizică Tehnologică: Licență - 6 locuri fără taxă, 2 locuri rural, 11 locuri cu taxă
- Chimia și Managementul calității produselor de consum în relație cu mediul: Master - 6 locuri fără taxa, 34 locuri cu taxa
- Tehnologii și Management în Prelucrarea Petrolului: Master - 20 locuri cu taxă
- Ingineria Sistemelor cu Surse Energetice Regenerabile: Master - 1 loc fără taxă, 34 locuri cu taxă