Cabinetul Dăncilă nu susține propunerea legislativă de abrogare a recursului compensatoriu, a anunțat ieri, în Comisia juridică a Camerei Deputaților, reprezentantul Ministerului Justiției, Oana Bucur, consilier juridic în Direcția elaborare acte normative.
Drept urmare, Comisia a amânat, cu 11 voturi „pentru” ale PSD, 9 „împotrivă” ale PNL și USR și o abținere a minorităților, proiectul de abrogare, inițiat de PNL.
Deputatul liberal Florin Roman a precizat, în cadrul dezbaterilor, că PNL consideră că este important ca deputații să se exprime pe acest proiect de lege și să abroge recursul compensatoriu:
„La ora actuală, în baza acordării beneficiilor compensatorii, avem în libertate 840 de deținuți care au fost încarcerați pentru omor, 73 pentru omor calificat, 355 pentru lovire sau alte violențe, 191 pentru traficul de minori, 566 pentru viol și 103 pentru act sexual cu un minor”. El a mai menționat că, din păcate, în lipsa unor intervenții legislative urgente, sunt noi tragedii. „1.299 de persoane au fost re-arestate dintre cei care au fost eliberați, iar în privința numărului persoanelor care au comis infracțiuni extrem de grave, cum este cazul omorului, tâlhăriei, pedofiliei, discutăm de circa 3.000 de persoane care la ora actuală zburdă în libertate pe străzi”, a mai afirmat Roman, potrivit Agerpres. El a arătat că, în condițiile actuale, criminalul de la Caracal, Gheorghe Dincă, nu face mai mult de opt ani de închisoare.
Reprezentanții CSM și Ministerului Justiției au arătat că nu este suficientă abrogarea recursului compensatoriu, fără a pune ceva în loc. „Contextul prezentat credem că impune concluzia că doar eliminarea din reglementarea actuală a recursului compensatoriu fără a asigura în aceeași reglementare nicio măsură cu efect echivalent poate constitui doar un regres prin raportare la dispozițiile Convenției Drepturilor Omului și la jurisprudența Curții Europene, ambele obligatorii pentru statul român”, a spus reprezentantul CSM Constantin Nicolae. Camera Deputaților s-a întrunit în această săptămână în sesiune extraordinară, pe ordinea de zi figurând și proiectul de abrogare a recursului compensatoriu.
Fără grațiere și amnistie
Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins în unanimitate proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate.
Raportul comisiei urmează să fie dezbătut în ședința de plen de astăzi a Camerei Deputaților, care e și cameră decizională. Proiectul prevede că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani.
Proiectul a fost inițiat de guvernul Grindeanu în 2017 și adoptat în același an de Senat. Săptămâna trecută, PSD a anunțat că a decis respingerea proiectului de lege privind amnistia și grațierea în sesiunea extraordinară a Parlamentului.