Teoria care infirmă TOT ce ştiam despre dispariţia DINOZAURILOR. Care este noua ipoteză
- Andrei Stanca
- 15 decembrie 2014, 08:58
O erupţie vulcanică fără precedent ar fi cauzat o serie de schimbări climatice care au dus la dispariţia dinozaurilor.
O echipă de cercetători a stabilit perioada în care a avut loc erupţia vulcanică ce a dus la formarea Platoului Deccan din India, care are o suprafaţă similară cu cea a Franţei. Primele erupţii au avut loc cu 66,29 de milioane de ani în urmă, cu 250.000 de ani înainte de imapctul asteroidului Chicxulub în zona Mexicului de azi.
Studiul publicat în ediţia online a revistei “Science” pare să demonstreze, astfel, că dinozaurii au dispărut din cauza schimbărilor climatice generate de lava din Platoul Deccan.
“Acum putem spune că în Platoul Deccan a început totul. Pentru mine nu este important dacă dispariţia dinozaurilor a fost cauzată de meteorit sau de lava din Platoul Deccan. Însă, fără o datare exactă, nu vom şti niciodată ce s-a întâmplat”, a declarat Blair Schoene, autorul studiului şi geolog în cadrul Universităţii Princeton din New Jersey, SUA.
Teoria precedentă susţinea că dinozaurii şi 75% dintre celelalte specii cretacice au dispărut din cauza impactului unui asteroid gigantic cu Terra. Cu toate acestea, cercetătorii au demonstrat, prin studierea fosilelor descoperite, că speciile de plante şi animale începuseră, deja, să dispară înainte de momentul impactului, iar extincţia poate fi plasată, în timp, în perioada erupţiilor vulcanice din zona Platoului Deccan.
Testele efectuate de cercetători au demonstrate că activitatea vulcanică a început în urmă cu 66,29 milioane de ani şi au generat peste 512.000 de kilometric cubi de lavă în decurs de 750.000 de ani. Cu toate acestea, testele efectuate de echipa lui Schoene au demonstrate că o erupţie majoră a avut loc după impactul Terrei cu asteroidul Chicxulub.
“Nu ştim, cu exactitate, care dintre erupţii a cauzat dispariţia dinozaurilor, iar cercetările noastre continuă”, a declarat Blair Schoene, conform sursei citate.