Ponta IV - guvern politic, ministere comasate

Ponta IV - guvern politic, ministere comasate

Noul Executiv are un singur vicepremier - liderul UNPR, Gabriel Oprea. Dragnea a pierdut postul

Cabinetul Ponta IV va fi prezentat, astăzi, Parlamentului în vederea votului de încredere. Marea surpriză a venit de la Liviu Dragnea care a pierdut postul de vicepremier. Parlamentarii PSD au fost a m e n i n ț a ț i cu excluderea dacă nu susțin noua echipă.

După o zi lungă de negocieri și liste provizorii ale noului Cabinet Ponta, Comitetul Executiv al PSD și grupurilor parlamentare au validat, în unanimitate, lista pe care Victor Ponta le-a pus-o în față colegilor de partid. Potrivit unor surse, Victor Ponta i-a amenințat pe deputații și senatorii partidului că vor fi dați afară dacă nu votează guvernul, în Parlament. „Este o decizie care a existat întotdeauna, nu e nimic nou, solidaritatea este importantă”, a explicat, ulterior, Ponta. Liviu Dragnea va ocupa doar p o r to fo l i u l Administrației și Dezvoltării Regionale, în timp ce liderul UNPR Gabriel Oprea rămâne singurul vicepremier, și asta în condițiile în care vechea formulă avea patru. Atât Ponta, cât și Dragnea au susținut că decizia a fost luată pentru ca atenția să fie concentrată mai mult asupra partidului, aflat într-o perioadă de schimbări, în perspectiva Congresului care va avea loc în martie. ”Iam cerut premierului să mă elibereze de această sarcină”, a declarat Dragnea, adăugând că se va ocupa mai mult de PSD. El a mai susținut că decizia nu are nicio legătură cu acuzațiile care au apărut chiar în ziua ședinței CEX, acuzații potrivit cărora ar fi implicat în Dosarul Bica.

Oamenii lui Tăriceanu au luat Energia

Din noua echipă a lui Victor Ponta vor face parte și liberalii lui Călin Popescu Tăriceanu. Deși aceștia au insistat să primească Ministerul Economiei sau al Finanțelor, în cele din urmă PLR a preluat Ministerul Energiei, portofoliu care inițial urma să fie desființat, și care va fi ocupat de deputatul Andrei Gerea. PSD păstrează Economia, ministru fiind propus deputatul Mihai Tudose. Liberalii lui Tăriceanu vor mai avea și Ministerul Mediului, alocat Grațielei Gavrilescu. PC a renunțat la postul de vicepremier, iar Daniel Constantin va fi doar ministru al Agriculturii. În compensație, PC a primit Educația, post care va fi ocupat de Sorin Câmpeanu. O altă modificare față de schița inițială este păstrarea ministerului pentru Dialog Social, care va fi ocupat de Liviu Pop, cel care a mai deținut această funcție în primul Cabinet Ponta.

Mihai Tudose (Economie)

Viitorul ministru al Economiei este doctor al Academiei Naţionale de Informaţii şi absolvent al Colegiului Superior de Securitate Naţională, organizat tot de SRI. El a intrat în FDSN, precursorul PSD, în 1992, şi a evoluat până la nivelul de preşedinte al organizaţiei PSD din municipiul Brăila. Din CV-ul său de pe site- ul camerei Deputaţilor lipsesc orice referiri la activitatea sa înainte de 1989, Tudose fiind născut în martie 1967. În Camera Deputaţilor, el este membru al comisiei pentru politică economică şi privatizare.

Ionuţ Vulpescu (Cultură)

Noul ministru al Culturii a fost consilierul preşedintelui Ion Iliescu pe probleme de cultură şi culte. Iliescu l-a ajutat să promoveze în partid şi l-a recomandat pe listele PSD, la alegerile parlamentare din 2012. În ultima perioadă de timp, Vulpescu s-a remarcat ca un apărător al premierului Ponta, despre care scria, la 24 octombrie: „Victor Ponta este văzut de americani drept lider regional”. Vulpescu, născut în 1976 şi absolvent al Facultăţii de Teologie, a polemizat şi cu Gabriel Liiceanu, atunci când acesta l-a criticat pe Ponta.

Sorin Câmpeanu (Educație)

Viitorul ministru al Educaţiei, propus de PC, este rectorul Universităţii de Știinte Agronomice din Bucureşti şi, în campania electorală, a figurat pe lista personalităţilor care l-au susţinut pe Victor Ponta. Câmpeanu este succesorul Ecaterinei Andronescu la conducerea Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR). În vara acestui an, CNR, prin semnătura lui Câmpeanu, a salutat controversata ordonanţă de urgenţă 49/ 2014 prin care, practic, rectorii pot rămâne în funcţie pe viaţă, iar elevii care nu au luat bacalaureatul pot studia în universităţi.

Graţiela Gavrilescu (Mediu)

Vicepreşedintele PLR primeşte Ministerul Mediului, deşi nici una din activităţile ei de până acum nu a avut legătură cu domeniul. Este inginer chimist, absolvent al Universităţii de Petrol din Ploieşti şi vicepreşedinte al comisiei pentru Sănătate a Camerei Deputaţilor. În martie 2014, Gavrilescu cerea demisia ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, pe care îl acuza de incompetenţă. Ea şi-a început cariera politică în 2003, ca membru al PUR, partidul lui Dan Voiculescu, în 2004 s-a înscris în PNL, iar în vara acestui an a trecut în formaţiunea lui Tăriceanu.

Sorin Grindeanu (Comunicații)

Ministrul Comunicaţiilor provine din organizaţia PSD Timiş, unde este preşedinte interimar, după demisia lui Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean, inculpat de DNA. Grindeanu este membru PSD din 1996, a fost consilier local şi viceprimar al Tmişoarei, între 2008 şi 2012. Viitorul ministru al comunicaţiilor a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii de Vest. În Camera Deputaţilor, el este membru al comisiei de control a SRI. În ultimele zile, el a cerut „modernizarea PSD” şi separarea funcţiilor în partid la nivel local.

Andrei Gerea (Energie)

Noul ministru al Energiei a mai ocupat această poziţie, între octombrie 2013 şi februarie 2014, însă a fost schimbat după doar patru luni, după ce PNL i-a retras sprijinul. Gerea este vicepreşedinte al comisiei speciale Roşia Montana a Camerei Deputaţilor. Între 1997 şi 2004, el a lucrat la mai multe bănci, printre care Eximbank, Banca Ţiriac sau Emporiki Bank. Andrei Gerea a fost membru al PNL din februarie 1990, dar în vara lui 2014 a demisionat din acest partid şi s-a înscris în formaţiunea lui Tăriceanu.

Adrian Anghel (Diaspora)

Viitorul ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni este senator PSD, ales într-o circumscripţie pentru diaspora. El a făcut Facultatea de Educaţie Fizică din cadrul UBB Cluj, iar în 1983 ar fi urmat cursurile Universităţii Northwestern- Chicago. Potrivit informaţiilor transmise de PSD, Anghel a stat 15 ani în SUA, dar din CV-ul său publicat pe site-ul Senatului lipsesc orice informaţii despre ceea ce a făcut acolo. Înainte de 16 noiembrie, el nu a avut nici o reacţie la modul în care s-au desfăşurat alegerile în diaspora, pentru ca, pe 19 noiembrie, să devină un susţinător al votului prin corespondenţă.