Limbile exotice au tot mai mare trecere la tineri
- Germina Olteanu
- 27 octombrie 2014, 00:00
Moda studierii intense a limbii engleze a cam trecut. Elevii sunt acum atrași de limbi și culturi exotice: chineză, japoneză, arabă, hindi.
Pe lângă centrele în care elevii plătesc pentru a urma cursuri de chineză sau japoneză există în Capitală licee unde astfel de limbi se învaţă gratuit, într-un mod interactiv și cu activităţi menite să-i motiveze pe elevi, care se declară extrem de încântaţi.
La Colegiul Național „Ion Creangă”, de exemplu, japoneza este o materie studiată intensiv la anumite clase de la profilul uman, ajungând la opt ore de studiu pe săptămână și cu profesori nativi. Pe lângă aceste ore, elevii pot participa la festivaluri de limbă japoneză, precum și la alte activități extrașcolare care includ comunicarea în limba japoneză. Printre acestea se numără Convenţia fanilor de anime și manga Nijikon, Festivalul Otaku, Cupa Ambasadorului la Go, festivaluri organizate de alte instituţii la care se studiază limba japoneză, piese de teatru, concerte, workshop-uri și conferinţe.
Excursia în China, aventura vieții
Anca Constantin este acum studentă în anul I la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine de la Universitatea din București unde studiază limba japoneză, după ce timp de patru ani a învăţat această limbă la Colegiul Naţional „Ion Creangă”. Anca spune că a învăţat japoneza din pură pasiune, mărturisind, de asemenea, că liceul a avut un rol major în dezvoltarea acestei pasiuni: „Am învățat japoneza foarte bine pentru că în liceu făceam opt ore pe săptămână, iar festivalurile asiatice ne-au ajutat să ne însușim mai bine limba care se înțelege mai bine în contextul cultural“ ne-a spus Anca.
La Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” elevii au posiblitatea să urmeze, gratuit, cursuri de limba chineză, dar spre deosebire de colegii de la Colegiul Naţional „Ion Creangă”, acestea se desfășoară în afara orelor de curs. O experienţă inedită pentru elevi deoarece pe lângă limba pe care o învață de la vorbitori nativi au și șansa câștigării unei excursii gratuite în China.
Ruxandra este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” și, anul acesta, a ales să urmeze cursurile gratuite de limba chineză. Ea ne-a mărturisit încântată că profesoara lor de chineză pe nume Yan, vorbitoare nativă, s-a atașat foarte mult de elevi și le explică cu pasiune elementele de bază ale limbii: „Este o limbă destul de grea, cu accente ciudate, dar doamna profesoară o face frumoasă, pentru că ne explică foarte bine”. Ruxandra își dorește să înveţe bine chineza pentru că i-ar plăcea să obţină un job care să aibă legătură cu această limbă și speră că într-o bună zi va ajunge în China.
Primul care a beneficiat de excursia în China organizată de Colegiul „Lazăr” a fost Andrei Marin Bălulescu, în 2012, elev în clasa a XI-a, acum student la o universitate din Marea Britanie. „Mi-a prins bine să învăț chineză, foarte mulți englezi mă întreabă cum am învățat eu în România o limbă atât de exotică. Excursia din China a fost aventura vieții mele pe care sper să o repet “, a mărturisit Andrei.
Japoneză și chineză pe bani
Elevii care nu au posibilitatea să înveţe japoneză la liceu o pot face contra cost la Școala de Limbă Japoneză București, de exemplu. Un modul durează zece săptămâni și costă 1.000 de lei. Școala mai oferă și cursuri de gastronomie japoneză (sushi, ramen, okonomiyaki), de caligrafie (shodo) și de origami. Chineza poate fi studiată de doritori la Centrul de Limbi Străine Echo sau la Centrul de Limbi Străine Fides.
Pe lângă japoneză și chineză mulți tineri se orientează și către alte limbi precum: hindi, arabă, norvegiană sau ebraică. Hindi poate fi studiată la Centrul de Limbi Străine Echo, araba la Centrul de Studii Fides, norvegiana la Centrul LanguageMax, iar ebraica la Centrul de Limbi Străine Ariel, la prețuri între 550 și 750 de lei modulul de 32 sau 48 de ore de studiu (trei luni).