EXCLUSIV EVZ. Noua hartă a stupefiantelor Copiii de VIP-uri coboară în stradă să-și ia drogurile

EXCLUSIV EVZ. Noua hartă a stupefiantelor Copiii de VIP-uri coboară în stradă să-și ia drogurile

Numărul consumatorilor de droguri din București se triplează anual, susține un reputat medic. Toxicomanii din Capitală consumă drogurile în stradă, în timp ce în provincie sunt preferate cluburile de fițe.

Drogurile au ajuns să fie vândute în parc și pe străzi, mai ceva ca în cluburi. Potrivit Strategiei Antidrog a Municipiului București 2014-2020, peste 80% din cazurile de trafic și de consum de stupefiante au fost descoperite, anul trecut, fie pe o arteră principală, fie în parcuri. Alarmant: 68 la sută din cei prinși au fost tineri cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani.

Decesul suspect

Periculos este că acestea ar fi început să ajună pe ascuns în băuturile vândute în baruri și cluburi. De altfel, recent, o tânără care lucra ca ospătăriță într-un bar din Centrul Vechi a murit, medicii legiști găsind în sângele ei două substanțe interzise.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit documentului citat, numai în 2013 au fost confiscate 100 de kilograme de droguri. Totodată au fost descoperite șapte laboratoare în care se produce cannabis-ul, în care existau atât culturi, cât și sisteme de porționare a drogurilor. În aceste locații, polițiștii au găsit bani, arme, dar și sisteme de decodare a alarmelor mașinilor- cu ajutorul cărora se pot sparge autoturismele.

Potrivit sursei citate, deși decesele nu au crescut anul trecut, față de 2012, situația este „alarmantă”. „Calea injectabilă rămâne regula pentru cazuistica deceselor asociate consumurilor de droguri. Iar, opinaceele continuă să domine tabloul drogurilor ilegale în România, cu predominanța metadonei, în creștere alarmantă”, se precizează în Strategie.

Droguri în zone selecte

Cert este că atât consumul cât și traficul s-au mutat, în mare parte, din cluburi pe stradă, în parcurile pline de copii, în campusurile studențești și în zonele bune ale Capitalei, ca de exemplu: Tineretului, Aviației.

Grav este că, de la un an la altul, vârsta de la care tinerii fac „botezul” drogurilor este tot mai fragedă. Dintre aceștia, 65% consumă resturi vegetale, jointuri, țigări în amestec și substanțe cu efecte psihoactiv, iar 15% - cocaină și metadonă. Totuși, autoritățile susțin că anul trecut au fost închise ultimele magazine de vise care mai vindeau etnobotanice - 11 la număr. Astfel, în timp ce în 2009 erau nu mai puțin de 109 astfel de magazine, acum, potrivit autorităților, nu ar mai funcționa niciunul.

Procurorii DIICOT-Bucu rești au deschis anul trecut 4.044 de dosare penale pentru trafic și consum de droguri.

Zonele cu vad pentru trafi canți

● Sectorul 1 - zonele Băneasa, Aviației ● Sectorul 2 - zonele Tei-Toboc, Baicului și Pantelimon ● Sectorul 3 - zonele Centrul Istoric, Muncii și Titan ● Sectorul 4 - zonele Tineretului, Apărătorii Patriei ● Sectorul 5 - zonele Zețarilor, Viilor ● Sectorul 6 - zonele Drumul Taberei, Grozăvești- Regie Sursa: Strategia Antidrog a Municipiului București 2014-2020

„Avem sute de cazuri anual!”

Simin Florescu (foto), directorul medical al Spitalului de boli infecțioase și tropicale „Victor Babeș” din București, a explicat pașii prin care un tânăr ajunge dependent de heroină sau cocaină și pericolele consumului de droguri.

„«Băieții de bani gata» încep cu substanțe orale, inhalatorii, dar în faze avansate ajung la heroină și etnobotanice administrate intravenos în cluburi și în tot felul de locuri. Și, de aici începe drama pentru că toți se infectează cu virus B, cu virus C și acum din ce în ce mai mult cu HIV. Mai există și varianta în care consumatorii vin de la nivelurile mai de jos ale societății care încep cu niște chestii, dar în final ajung tot acolo. Anual, a ajuns nu doar să se dubleze, ba aproape să se tripleze numărul consumatorilor de droguri. Sute de cazuri în fiecare an”, trage un semnal de alarmă Florescu.

Medicul explică faptul că din momentul în care un tânăr se apucă de droguri și până se infectează cu virusul HIV trece cel mult un an, în condițiile în care cercul toxicomanilor a crescut, iar riscul de a se infecta crește la fel de repede.

Droguri de fițe în cluburi de lux

Strada Sergent Vasile Croitoru din cartierul Rahova are doar 480 de metri, dar este în topul locurilor din București unde se consumă droguri. Ziua, artera pare una obișnuită. Părinții își așteaptă copiii la ușa școlii pentru a-i feri de pericolul stupefiantelor.

„Este o zonă periculoasă, nu pot să-l las nesupravegheat. Drogurile, accidentele rutiere, bețivii și tâlharii sunt pericolele de care încerc să-l feresc pe fiul meu”, ne spune Emanuela (41 de ani). Diana Sarca, șefa Comunicării Poliției Capitale, ne asigură la rândul său că pericolul din zonă nu e așa de mare precum scrie în rapoarte. Marin Ioan (62 de ani) are o mică afacere pe stradă și ne explică de ce artera este trecută pe lista străzii drogurilor. „Acum doi, trei ani, locul era plin de tineri care luau etnobotanice. Acum e mai liniște, magazinele s-au închis”, ne lămurește acesta.

În țară

● Constanța. Spre deosebire de Capitală, portul Constanța, cluburile de noapte din stațiuni şi plajele sunt, cu predilecție, locurile de pe harta drogurilor, pe litoral. Zeci de tineri ajung vara pe mâna polițiștilor de la Antidrog, prinși în flagrant cu droguri asupra lor .

● Suceava. În urmă cu câteva luni a fost anihilată una din cele mai mari grupări de dealeri de etnobotanice interzise, care avea sute de clienți numai în municipiul reședință de județ. Dealerii vindeau marfa peste tot, în cluburi, pe stradă, chiar şi în baruri din zona instituțiilor de învățământ, şi nu permiteau altor dealeri să intre pe piață, impunându- se prin acțiuni violente împotriva „concurenței”. În patru luni de monitorizări, anchetatorii au numărat aproape 500 de clienți, care se aprovizionau constant cu prafuri la plic.

● Timișoara. Drogurile se vând oriunde prin oraș. În trecut, dealerii frecventau proximitatea liceelor de elită. Peste vară, mulți tineri obișnuiesc să fumeze „iarbă” în parcul din spatele Hotelului Continental.

● Iași. Raiul vânzătorilor de droguri este situat în cartierul Nicolina. În ultimii ani, acolo au avut loc mai multe descinderi ale procurorilor DIICOT pentru prinderea traficanților. Întrun singur dosar au fost audiați ca martori peste 30 de consumatori de stupefiante.

● Cluj. Polițiştii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Cluj nu se prea pot lăuda cu reținerea arestarea unor traficanți de droguri. Inspectorul general şcolar Valentin Cuibus a atras atenția asupra unui fenomen care se regăseşte în jurul şcolilor din centrul Clujului, unde tot mai mulți elevi se droghează, fără ca Poliția să intervină cu o foarte mare eficacitate. (A colaborat Secția Corespondenți)