Mafia cărților. Averea de nabab a directorului Bibliotecii Metropolitane

Mafia cărților. Averea de nabab a directorului Bibliotecii Metropolitane

Florinel Rotaru, arestat pentru abuz și fraudă, a declarat că vila din Buftea este mai ieftină decât o garsonieră.

Deși se dădea drept un om simplu și modest în ochii multora care l-au cunoscut, Florinel Rotaru, fostul director al Bibliotecii Metropolitane București, are o proprietate de invidiat, pe malul lacului, în orașul Buftea, județul Ilfov. După ce a fost arestat, miercuri, pentru 30 de zile, de magistrații Tribunalului București, reporterii „Evenimentului zilei” au fost să vadă, cu ochii lor, „mica proprietate” care, în declarația de avere din 2008, avea 73 de metri pătrați, iar în cea din 2012 are 175 de metri pătrați.

La fața locului am constatat că la adresa indicată de Rotaru stă altcineva, iar familia sa locuiește la alt număr. Dincolo de un gard înalt se află o proprietate care se întinde până pe malul lacului. O femeie, chemată, spunea ea, să aibă grijă de cel mai mic dintre copiii soților Rotaru, ne-a deschis poarta. Atunci, am întrezărit o a doua construcție, în spatele curții. Ca să o putem vedea, am fost pe malul celălat al lacului. În toată splendoarea ei, se vedea o vilă imensă, cu două niveluri.

Casa din Buftea este una din cele patru trecute de Florinel Rotaru în declarația de avere din anul 2012. În 2008, el declarase că are o valoare impozabilă de 7.000 de lei, de două ori mai mică decât garsoniera din București. Asta, deși valoarea unei astfel de proprietăți, în zonă, este evaluată la aproape 500.000 de euro. Patru ani mai târziu, el „a moștenit” trei terenuri și o casă în comuna Bilciurești, județul Dâmbovița.

Așa cum au spus anchetatorii, Rotaru a trecut în declarațiile de avere date care nu corespund adevărului, încercând să ascundă beneficiile obținute din afacerile cu cărți rare, cumpărate la prețuri de 11 ori mai mari și din contracte publice fictive.

Rețeaua

Din datele anchetei reiese că îmbogățirea fostului director a fost posibilă cu complicitatea șefei de la Direcția Cultură, din Primăria Capitalei, Irina Bologa. Ea făcea parte din comisia de evaluare a cărților. Propunerile le făcea Florinel Rotaru, iar actele erau întocmite de Elena Cristina Baldovin , șef Serviciu Achiziții Publice al Bibliotecii, și de Ioana Gogoneață, contabilul șef. Cu știința celor șase, spun anchetatorii, la unele cărți, prețul a fost „rotunjit” și cu două zerouri.