Circa 40% dintre firmele noi din 2014 au fost înființate fie pentru evaziune fiscală, fie pentru a obține niște finanțări, spun patronatele. Nici investitorii străini nu mai sunt motivați săși deschidă businessuri în țara noastră.
Dintre afacerile care s-au „născut” anul acesta, aproximativ 10% sunt firme-suveică, înființate pentru derularea evaziunii fiscale, iar 25- 30% sunt start-up-uri create de tineri pentru a beneficia de diferite programe, după care vor fi închise, estimează Florin Pîrvu, vicepreședinte al Consiliului Național al IMM-urilor (CNIPMMR). De altfel, evaziunea este un fenomen care continuă să macine economia. Un raport recent al Consiliului Fiscal indica un nivel al evaziunii de 16% din PIB. În ceea ce privește evaziunea pe taxa pe valoarea adăugată, există domenii, precum industria cărnii, unde nivelul acesteia depășește chiar 50%. Alături de evaziune, scăderea drastică a investițiilor străine, perioada de recesiune, frica de instabilitate fiscală, controalele excesive au dus la reducerea drastică a numărului de firme înființate. Dacă în primele șapte luni din 2013 au demarat aproape 83.700 de noi afaceri, anul acesta, în aceeași perioadă, numărul a scăzut cu aproape un sfert.
Investițiile, la pământ
Potrivit lui Florin Pîrvu, aproximativ 23% dintre firmele nou-înființate sunt deținute de investitori străini. „De ce să mai facă un investitor străin firmă în România, dacă nu are posibilitatea să se dezvolte, iar mecanismele fiscale nu-i permit să-și desfășoare activitatea întrun mediu stabil?”, comentează reprezentantul patronatului, pentru EVZ. Și Sorin Istrate, managing partner la Contexpert, este de părere că scăderea investițiilor străine este principala cauză a reducerii numărului de firme noi. Conform BNR, investițiile străine directe au scăzut, în primele șapte luni ale acestui an, cu 13,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 1,3 miliarde euro. „Cât timp în România nu există o organizație care să prezinte avantajele unei investiții la noi, nivelul investițiilor străine va scădea”, susține Istrate.
IMM-urile se așteaptă la noi taxe
O altă problemă majoră este fiscalitatea excesivă. „Prin politicile fiscale din ultimii doi ani, autoritățile nu au făcut decât să descurajeze agenții economici români și străini”, declară Pîrvu. Acesta spune că IMM-urile consideră că, după reducerea contribuțiilor sociale „taxele se vor mări sau vor fi introduse taxe noi”, pentru a compensa minusul de încasări.
Ce urmează? Florin Pîrvu spune că dacă atitudinea autorităților nu se va schimba, „la anul vom vedea o evoluție și mai drastică”. Pe lângă acest lucru, micii întreprinzători care își înființează firme cu sediul social în apartament, neavând resurse financiare pentru a închiria un sediu, vor plăti un impozit pe locuință de până la zece ori mai mare decât în prezent. Emilian Duca, director general al Tax&Business Solutions, este de părere că trebuie făcută o distincție între spațiul comercial stradal și sediul social dintr-un apartament. Acesta din urmă ar trebui exonerat de prevederea majorării impozitului pe locuință.
Mai puține suspendări
Numărul de firme suspendate s-a redus cu aproape 30%, de la 14.138, în perioada ianuarie-iulie 2013, până la 9.951 în primele șapte luni ale acestui an. Și numărul insolvențelor a scăzut per total, la nivel de țară, cu 13,4%, de la aproximativ 17.500 în perioada de referință din 2013 până la 15.124, anul acesta. Totuși, există suficiente județe unde numărul insolvențelor a crescut simțitor, printre acestea numărându-se Alba, Brăila, Caraș- Severin, Harghita, Iași, Mureș, dar și Municipiul București. În ceea ce privește evoluția radierilor, în perioada ianuarie-iulie 2014 au fost radiate puțin peste 48.000 firme, în ușoară creștere, cu 2,1%, comparativ cu aproximativ 49.000 firme, anul trecut.