Băsescu: România solicită NATO consolidarea fl ancului estic, nu doar nord-estic
- Mircea Marian
- 4 septembrie 2014, 00:00
Președintele a anunțat ce așteaptă România de la summit-ul NATO: exerciții navale în Marea Neagră și înființarea pe teritoriul țării a unei structuri de comandă.
Înainte de reuniunea la vârf a NATO, care începe azi în Țara Galilor, președintele Traian Băsescu a convocat CSAT și, după această reuniune, a anunțat o parte din obiectivele României. Șeful statului român a precizat însă că nu a fost definitivat un mandat de negociere, întrucât negocierile sunt în curs. Băsescu a insistat asupra faptului că aceste obiective sunt determinate de comportamentul irațional al președintelui rus Vladimir Putin.
Putin, tot mai irațional
Vă prezentăm cele mai importante declarații făcute de șeful statului.
„Dacă m-ați fi întrebat acum un an dacă e posibil să se întâmple ce se întâmplă acum în Ucraina, aș fi spus că rațional nu e posibil, dar iată că a funcționat iraționalul”, a spus șeful statului.
● România solicită generic consolidarea flancului estic al Alianței, nu doar nordestic, asta înseamnă și introducerea României în sistemele permanente de alertă, de capabilități de reacție.
● Un număr mare de exerciții, care să presupună prezența unor nave ale Alianței în Marea Neagră, este de mare interes pentru România.
● Nu suntem dezinteresați, dimpotrivă, suntem interesați ca pe teritoriul României să existe structuri de comandă.
● Am dori ca acest summit să clarifice abordarea aliaților când discutăm de un război hibrid ca cel din estul Ucrainei, adică un stat care nu recunoaște își trimite forțe fără însemne, care coordonează ocuparea unui teritoriu, punerea sub control militar și politic, dar asta nu justifică aplicarea articolului 5
● Așteptăm ca summitul să confirme progresele sistemului de apărare antirachetă al NATO.
● Cu certitudine, SUA vor atenționa din nou asupra obligației de a aloca 2% din PIB pentru apărare. ●
Am dori ca Republica Moldova să fie introdusă pe lista beneficiarilor iniațiativei de consolidare a capacităților de apărare. Nu înseamnă că Moldova intră în NATO, dar armata Moldovei poate face exerciții comune cu statele membre.
Poliție aeriană străină, ajutor pentru Ucraina
Totodată, președintele a anunțat, ieri, că CSAT și-a dat acordul pentru prezența unor aeronave de luptă ale statelor NATO pe teritoriul României, prin rotație. „E vorba de aeronave care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO și care alături de aviația română vor asigură poliția aeriană. Pe teritoriul țării vor putea staționa și 200 de militari - piloți, mecanici, personal de întreținere”, a explicat șeful statului român. Această decizie a CSAT urmează să fie comunicată NATO. Pe de altă parte, România va deveni stat coordonator în proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice. „România este pregătită să-și asume unul dintre cele patru programe ale NATO, în calitate de națiune lider și programul pe care dorim să ni-l asumăm este legat de apărarea cibernetică a Ucrainei”, a expliicat președintele Traian Băsescu.