A doua şansă pentru liceenii repetenţi la Bac: „În vară, corectura a fost jalnică”
- Germina Olteanu
- 16 august 2014, 00:00
Zecile de mii de elevi care au picat Bac-ul în sesiunile anterioare au şansa să treacă de examen în această toamnă. Luni începe prima probă: la Limba şi literatura română. Se dă examen doar la materiile la care notele au fost sub 5.
Elevii care nu au obţinut o medie peste 6 la sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat au fost declaraţi respinşi. Aceştia vor susţine examenul la materia sau materiile la care nu au obţinut o notă peste 5, fără a mai fi nevoiţi să treacă prin febra competenţelor. Absolvenţii care nu s-au prezentat deloc la examen, din cauza corijenţelor, vor susţine integral probele.
Din categoria „norocoşilor” respinşi fac parte absolvenţii care au obţinut peste 5 la toate cele trei probe scrise, insuficiente însă pentru a cumula media 6. Aceştia au posibilitatea să-şi aleagă proba scrisă la care să susţină examenul.
Nemulţumiţi de modul de corectare
Absolvenţii aflaţi în această situaţie s-au declarat nemulţumiţi de modul în care s-a corectat, mai ales că au fost la limită să obţină media 6. Rebeca Tănăsie este absolventă a Colegiului Naţional de Muzică „George Enescu”, cu o medie de 5.91 la examenul de Bacalaureat, şi ne-a mărturisit că nu a avut posibilitatea să facă contestaţia care ar fi putut să-i aducă o medie peste 6: „Am fost plecată într-un turneu muzical imediat după examen şi nu am avut posibilitatea să fac contestaţie.“ Tânăra a declarat că este posibil să fi existat o eroare în corectură mai ales că absolventa a mai avut parte de una: „La simularea examenului, am avut ghinionul să nu îmi ofere punctul din oficiu,“ susţine tânăra.
La fel de revoltat când vine vorba de corectură este şi Ionuţ Duţă, absolvent al Liceului Teoretic „C.A. Rosetti” din Bucureşti. Comparativ cu Rebeca, acesta a avut posibilitatea să facă contestaţie, însă nu a primit un răspuns favorabil. Mai mult, acesta mărturiseşte că regula de a avea 50 de sutimi peste nota obţinută pentru a fi luată în calcul contestaţia „este o nebunie”. „La Biologie am obţinut 40 de sutimi peste, exact cât îmi trebuia să promovez, dar nu s-au luat în considerare, corectura a fost jalnică“ susţine revoltat tânărul.
Dacă prima oară nu au avut noroc, absolvenţii consideră că de data aceasta nu pot rata obţinerea unei medii peste 6, mai ales că aceştia au posibilitatea să susţină proba la materia preferată.
Proba la alegere îi motivează
Rebeca este de părere că Limba română nu va reprezenta o problemă pentru ea, mai ales că a avut ghinionul în prima sesiune să-i pice o operă lirică pe care tânăra mărturiseşte că nu a învăţat-o. Ionuţ crede şi el că Biologia va reprezenta asul din mânecă, mai ales că la contestaţie a primit 40 de sutimi.
Rată de promovare în jur de 20%
Anul trecut, rata de promovare la sesiunea august - septembrie a Bacalaureatului din 2013 a fost de 21,5%, adică peste 15.500 de candidaţi au luat medii de minimum 6 la examen, în scădere faţă de 2012. Faţă de anul trecut, când la proba orală la Limba română a sesiunii de toamnă s-au prezentat 87.000 de candidaţi, anul acesta cifra a coborât la 63.000. Oficialii însă se aşteptau ca prezenţa reală să fie undeva sub 50 000, mai puţin decât totalul picaţilor din sesiunea de vară. Asta pentru că, anul trecut, s-au prezentat la examene doar 72. 000 de tineri. Mai exact după sesiunea din vară, doar 90.000 dintre cei 151.000 de candidaţi prezenţi au reuşit să promoveze examenul maturităţii. Tot acum sunt aşteptaţi şi elevii care au trecut de corigenţe, dar şi picaţii din generaţiile anterioare.