SCANDALUL MITEI DE LA ASE Pro-decanul de la Finanțe riscă să fie concediat, iar licențele anulate
- Daniela Șerb
- 21 iulie 2014, 00:00
Dacă se va dovedi că a luat șpagă în schimbul unor licențe, conferențiarul Iuliu Cosmin Șerbănescu își va pierde locul de muncă. Săptămâna aceasta conducerea ia în discuție suspendarea universitarului
Șoc în comunitatea profesorilor de laAcademia de Studii Economice (ASE) în plină sesiune de examene (licența tocmai s-a încheiat, la fel și admiterea la doctorat, iar de astăzi începe înscrierea la examenul de masterat).
Vineri, 18 iulie, conferențiarul universitar dr. Iuliu Cosmin Șerbănescu, unul dintre prodecanii Facultății de Finanțe-Bănci, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică de la Parchetul General, sub acuzația că ar fi primit mită între 100 și 400 de euro, în schimbul unor lucrări de licență gata elaborate și al unor note de promovare a examenului. În acest dosar, anchetatorii au făcut, vineri, trei percheziții în București, la locuința universitarului, la biroul acestuia și la sediul ASE.
Sâmbătă, Tribunalul Capitalei a dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile, măsură care poate fi contestată la Curtea de Apel.
Arestarea, o surpriză totală
„Fără a folosi vorbe mari este o situație nespecifică pentru comunitatea noastră, care numără peste 800 de cadre didactice”, a comentat prof.univ. dr. Dumitru Miron, decanul Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul ASE, și prorector al acestei universități până în 2012.
El a mai spus că, în cazul în care se va dovedi că rezultatele unor examene de licență au fost cumpărate, acestea vor fi anulate, iar cel care poate face acest lucru este chiar decanul facultății în cauză. Pe cale de consecință, vor fi anulate și examenele de masterat promovate dacă se dovedește că înscrierea la examen s-a făcut în baza unei diplome obținute fraudulos.
Potrivit regulamentului ASEului, universitarului dovedit corupt i se va desface contractul de muncă. În cazul în care există suspiciuni temeinice, cadrul didactic poate fi suspendat din activitate până la pronunțatea unei decizii finale în justiție.
Miron mai spune că, cel mai probabil în această săptămână, Consiliul de Administrație al Academiei se va întruni pentru luarea unei decizii. Cu toate acestea, mai spun profesorii, deocamdată, nu există decât niște suspiciuni, iar acestea nu ar trebui să pună sub semnul îndoielii validitatea diplomelor obținute la această instituție de învățământ superior. „Sunt 6.000 de absolvenți într-o promoție”, a mai spus Miron. „Vom lua măsurile potrivite la momentul respectiv”, a spus la rândul său, prof.univ. dr. Pavel Năstase, rectorul ASE.