Ponta:România nu va bloca parcursul Serbiei spre UE; privind minorităţile nu cere mai mult decât oferă

Ponta:România nu va bloca parcursul Serbiei spre UE; privind minorităţile nu cere mai mult decât oferă

România nu va bloca în vreun fel parcursul european al Serbiei iar în ceea ce priveşte problematica minorităţilor, România nu cere mai mult decât oferă, a declarat premierul Victor Ponta joi, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, scrie Agerpres.

'Sunt la Belgrad cu un mesaj foarte clar din partea Guvernului României. Suntem şi vrem să fim cu siguranţă cel mai hotărât avocat al Serbiei pe parcursul său de integrare în Uniunea Europeană. Eu cred că nu doar Serbia are nevoie de UE, ci şi UE are nevoie de Serbia. Cred că este în interesul României ca Serbia să fie cât mai curând membru al UE. Cred că este în interesul Europei să facem într-adevăr un continent integrat', a afirmat premierul român.

Ponta a adăugat că, în opinia sa, 'între UE şi Serbia prima problemă este negocierea legată de Kosovo'.

'Cred că şi aceasta este importantă, însă cred că prima şi cea mai importantă problemă este faptul că e interesul ambelor părţi ca Serbia să fie cât mai repede şi să îndeplinească toate standardele economice şi instituţionale ale Uniunii Europene. Vreau să vă bazaţi pe România şi vreau să vă asigur că niciodată România nu va bloca în vreun fel acest parcurs european al Serbiei, dimpotrivă, vom fi cei mai buni prieteni şi sprijinitori ai dumneavoastră', a subliniat Ponta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul român a precizat că a făcut aceste afirmaţii şi în contextul în care uneori la Bucureşti s-a discutat despre minorităţi şi despre drepturile minorităţilor în Serbia.

'Vreau să spun foarte clar că apreciez faptul că astăzi împreună cu prim-ministrul Vucic vom sta de vorbă cu reprezentanţi ai comunităţii române. Însă, eu sunt un prim-ministru care nu are două măsuri, una în ţară şi una în afara ţării. Adică ceea ce e normal pentru minorităţile din România acelaşi lucru este normal pentru minorităţile din Europa. Nu cer mai mult decât ceea ce România oferă. Cred că toate minorităţile sunt parte a ţării în care locuiesc, sunt cetăţeni ai Serbiei, aşa cum minorităţile din România sunt cetăţeni ai României şi că prin dialog, prin deschidere, putem să asigurăm o viaţă paşnică, de dezvoltare comună a cetăţenilor celor două ţări', a declarat Victor Ponta. La rândul său, premierul sârb a oferit asigurări că Guvernul de la Belgrad va face toate demersurile pentru a transpune în practică preconizatele măsuri rezultate în urma negocierilor purtate în cadrul comisiei mixte pentru minorităţi.

'Avem încheiate deja concluziile comisiei mixte şi avem acolo cele trei puncte. I-am promis premierului Ponta că în privinţa celor două puncte vom face tot ce depinde de noi şi ne vom îndeplini angajamentele privind educaţia şi media, care vizează viitorul european al regiunii. Ceea ce noi doi nu putem rezolva - practic, nu e treaba noastră - e biserica. Restul, sunt convins că nu va pune probleme pe viitor', a susţinut premierul sârb.

Premierul român se va deplasa joi împreună cu prim-ministrul sârb la Bor pentru o întâlnire cu liderii românilor din regiunile istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării. Alături de cei doi premieri se vor afla din partea română vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.