Casele de la Golful Turcului stau să alunece în mare. Zeci de milioane de euro au fost tocate pe cârpeli care au fost numite pompos „cea mai amplă lucrare de infrastructură costieră din ultimii 21 de ani”.
Locuitorii din Eforie Sud trăiesc de peste cinci ani cu spaima că imobilele de pe malul mării se pot prăbuşi. Alunecările successive de teren au smuls hălci întregi din faleză, unele case ajungând cu temelia deasupra hăului. În ianuarie 2011, au apărut muncitori şi utilaje care s-au pus pe treabă. „În zona Golful Turcului din Eforie Sud, spre Tuzla, unde în ultimii ani au avut loc mai multe alunecări de teren, s-a intervenit pentru ca locuinţele din zonă să nu fie afectate. Consolidările din zona Eforie reprezintă cea mai amplă lucrare de infrastructură costieră din ultimii 21 de ani realizată în țara noastră”, declara atunci pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Cătălin Anton.
Nimeni nu a verificat calitatea lucrării
Patronul firmei Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, Ioan Ciocan, promitea în 2011 că va termina lucrările în 3-4 luni. Nici vorbă. Şi-a luat calabalâcul şi a plecat să „execute” alte contracte bănoase pentru Administraţia Naţională Apele Române. Pe un panou amplasat în 2012 pe creasta falezei din Eforie Sud a apărut un nou termen de predare, 31 decembrie 2013. S-a dus şi acesta. „Au venit în primăvara asta, au lucrat puțin și iar au plecat. Muncitorii neau spus că au o lucrare pentru Liviu Dragnea și duși au fost”, spune, indignat, Musin Septar, localnic. Ploile torenţiale din ultima perioadă au scos la iveală „calitatea” lucrărilor efectuate de firma din Negreşti Oaş. Imediat după ce terenul s-a uscat, în faleza „consolidată” au apărut cratere uriaşe, iar pământul a început să o ia din nou la vale. Lucrarea de aproape 20 milioane de euro s-a dus pe apa Sâmbetei. Localnicii spun că nimeni de la Apele Române, beneficiarul investiţiei, nu a venit să verifice calitatea lucrărilor. „Vor veni, probabil, când va fi prea târziu, parcă suntem blestemați”.
„Firma de casă” a lui Borley Laszlo
Potrivit presei din Satu Mare, Ioan Ciocan, abonat vechi la contracte cu statul, este ginerele fostului prefect, fost deputat PSD, Gheorghe Ciocan, şi prieten cu fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely. În ianuarie 2014, DNA Oradea îl trimite în judecată pe Ioan Ciocan, pentru cumpărare de influență iar pe consilierul ministrul Mediului, pentru complicitate la cumpărare de influență. Rechizitoriul DNA oferă astfel răspuns la multe întrebări.
„În cursul anului 2011, inculpatul Ciocan Ioan, administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, i-a remis numitului Borbely Laszlo – ministru al Mediului şi Pădurilor, prin intermediul inculpatului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului, foloase necuvenite, constând în renovarea și utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 lei, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române (instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de A.N. Apele Române, prin Administraţiile Bazinale din teritoriu”, se arată în rechizitoriu.