Scandalul Sarkozy a divizat Franța

Scandalul Sarkozy a divizat Franța

De o parte și de alta a spectrului politic, dosarul fostului președinte francez suscită o dezbatere intensă.

Presa și politicienii francezi au dezbătut ieri pe larg cazul Sarkozy, la o zi după ce fostul președinte a fost pus sub acuzare pentru trafic de influență, corupție activă și tentativă de a obține informații acoperite de secretul profesional. Fostul lider de la Elysee riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare și o amendă de 500.000 de euro, scrie ziarul Le Monde, de centrustânga. Un alt ziar de orientare similară, Liberation, îi cere lui Sarkozy să își asume responsabilitatea faptelor, amintind că „moralitatea nu a fost niciodată cea mai de seamă virtute a sa”. „O situație gravă”, a reacționat și premierul socialist Manuel Valls, cel pe care mulți îl dau candidat sigur în prezidențialele din 2017 unde sunt șanse să îi țină piept tocmai lui Nicolas Sarkozy, dacă acesta din urmă scapă nepătat din scandalul de proporții. Valls a mai ținut să sublinieze că „nimeni nu este mai presus de lege” și că justiția funcționează independent.

Un complot politic

De cealaltă parte, ziarul Le Figaro, de dreapta, pune sub semnul întrebării legalitatea interceptărilor din dosarul Sarkozy, element pe care apărarea fostului președinte își construiește acum contraofensiva. Astfel, anturajul lui Sarkozy contestă interceptarea lui Thierry Herzog, avocatul lui Sarkozy, pe motiv că toate convorbirile acestuia sunt protejate de secretul profesional. Herzog era, se pare, intermediarul lui Sarkozy în discuțiile cu înalți magistrați care aveau acces la detaliile unei anchete care îl viza pe fostul președinte. Investigația respectivă avea în vizor suspiciunea că Sarkozy a primit 50 de milioane de euro pentru campania electorală din 2007 de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi.

Le Figaro merge mai departe și se întreabă dacă nu cumva Sarkozy a fost luat în vizor pentru criticile aduse magistraților pe vremea când acesta era președinte. Alți editorialiști scriu că Sarkozy este victima luptelor interne pentru putere din partid. De fapt, scandalul îl lovește pe fostul președinte chiar cu o lună înaintea revenirii oficiale în politica franceză, au dezvăluit apropiații săi, citați de BBC. În condițiile în care partidul său, UMP, este afectat de diferite scandaluri interne, Sarkozy plănuia să își anunțe luna viitoare candidatura pentru președinția formațiunii, la congresul programat în noiembrie, la care s-ar fi impus fără probleme. Aseară târziu, fostul președinte francez urma să ofere explicații, într- o intervenție la postul public, în scandalul care, chiar dacă se încheie cu bine pentru Sarkozy, va avea, totuși, costuri politice însemnate.