Elevă de liceu, premiată pentru promovarea meseriei de doctor
- Daniela Șerb
- 1 iulie 2014, 00:22
Carmen Pălimariu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, a fost premiată pentru un filmuleț ce scoate în evidență frumusețea meseriei de medic.
Ochii verzi, alura de fotomodel și părul blond nu o recomandă întocmai ca pe o elevă care a intrat cu 10 la liceu. La o privire mai atentă, descoperi o adolescentă cum puține sunt, mai ales în liceele de fițe.
„Între Dumnezeu și oameni sunt medicii”
Deși a terminat abia clasa a X-a, știe clar ce vrea. Îți spune scurt și răspicat că va fi medic. Și pentru că îi plac copiii, se visează oncolog pediatru. „A fi medic înseamnă a ajuta oameni”, își motivează opțiunea. Și nu oriunde, ci în România. Celor care îi zic că mai are timp să se răzgândească, le răspunde că și aici sunt oameni care au nevoie de ajutor și, dacă pleacă toți medicii, bolnavilor nu va mai avea cine să le poartă de grijă.
„Între Dumnezeu și oameni există medicii”. Și-a descoperit vocația cu mult înainte de a intra la liceu, iar munca asiduă pe care o presupune meseria nu o sperie. Nici statutul tot mai deteriorat al meseriei în România, nici salariile modeste, nici lipsa aparaturii. „Am văzut medici extraordinari care au făcut lucruri minunate cu mijloace modeste. Totul e să fii dedicat și foarte bine pregătit”, e fermă fata. Știe că sunt multe probleme, dar a ales să privescă spre acei medici care au reușit să învingă sistemul.
Atunci când liceul la care învață a început să deruleze împreună cu organizația Junior Achievement un program de selecție a elevilor care doresc să urmeze o carieră medicală, nu a ratat ocazia. Și-a pus opțiunea pentru o carieră medicală într-un colaj video care, spre marea ei bucurie, a fost premiat cu o plachetă și un atlas anatomic de 600 de pagini, neprețuit pentru ea.
Antrenați pentru o carieră medicală
Programul educațional „Bridge of employment”, susținut de Janssen și Junior Achievement România, în care a fost inclusă Carmen include 50 de elevi de clasa a X-a de la liceele „Lazăr” și „I. Creangă” din Capitală și se derulează până în 2016. Elevii interacționează cu profesioniști din domeniul medical, participă la operații în direct și merg în spitale și participă la ateliere unde li se cer soluții practice.