Incapacitatea PSD de a fi altceva decît Partid-Stat

Incapacitatea PSD de a fi altceva decît Partid-Stat

Plecării PNL de la Guvernare, însemnînd asta şi ruperea USL, i-a urmat o greu de imaginat campanie diversionistă declanşată de PSD prin maşinăria de Presă a Puterii – alcătuită nu numai din Antena 3, România Tv şi aşchia care nu sare departe de trunchi, "Jurnalul naţional", dar şi din site-uri, bloguri şi postări, multe finanţate de Dan Voiculescu,– campanie menită a convinge că USL s-a rupt din cauza PNL, mai precis, din cauza lui Crin Antonescu, și mai precis din cauza celor care l-au sfătuit prost pe fostul preşedinte al PNL şi fostul candidat la Preşedinţie.

Despre fantasmagoria aşa-zisei influenţări în rău a lui Crin Antonescu de către  consilierii Sorin Roşca Stănescu, Rareş Bogdan, Cosmin Guşă, fantasmagorie născută şi susţinută de Victor Ponta, am scris mai zilele trecute pe cristoiublog.ro. Îţi trebuie – cum se întîmplă cu Victor Ponta – un uriaş, incomensurabil dispreţ faţă de inteligenţa românilor ca să poţi explica o decizie istorică precum cea luată de Crin Antonescu prin manipularea de către sfătuitori rău intenţionaţi.

Toată stima pentru cei trei.

Dar e greu de crezut că un politician de experienţa lui Crin Antonescu îşi scoate partidul de la Guvernare, pleacă din postul de al doilea om în Stat, renunţă la candidatura USL,  doar pentru că trei jurnalişti l-au sfătuit s-o facă.

Ne puteți urmări și pe Google News

O astfel de interpretare a unui eveniment istoric coboară explicaţia la nivelul secvențelor  de telenovelă.

În realitate, cauzele ruperii USL au fost, cum se întîmplă cu orice eveniment politic mai acătării, mult mai profunde chiar şi decît expresia voinţei unui om, fie acesta Crin Antonescu.

Lui Crin Antonescu i-a fost limpede încă din vara lui 2013 că PSD-ului nici nu-i trece prin cap să mai respecte Protocolul prin care Crin Antonescu devenea candidatul USL la Preşedinţie. Mai devreme sau mai tîrziu, PSD urma să pună la cale o diversiune astfel încît candidatura lui Crin Antonescu să fie exclusă.

Să reamintim, ca argument forte împotriva diversiunii cultivate de Victor Ponta, că PNL a plecat de la Guvernare pentru că Victor Ponta a refuzat, săptămîni întregi, să-l accepte pe Klaus Iohannis vicepremier, deşi, prin protocol, PNL-ul putea desemna pentru acest post pe cine voia, chiar şi pe Omul de Cro-Magnon.

Despre aceste lucruri, am mai scris.

Scandalul produs în zilele din urmă de UDMR ne oferă însă o explicaţie zdrobitoare a adevăratei cauze pentru care PNL a plecat de la Guvernare:

Incapacitatea istorică a PSD, moştenitor al FSN, FDSN şi PDSR, de a fi altceva decît Partid-Stat.

Să ne explicăm:

Zilele din urmă au adus cu sine declaraţiile publice ferme ale UDMR că formaţiunea se opune aducerii PPDD la Guvernare.

După ruperea USL, Guvernul Ponta 3 beneficiază de o nouă majoritate parlamentară, dată de o nouă Coaliţie: PSD, UDMR, UNPR, PC.

Ce înseamnă Coaliţie de guvernare?

Înseamnă că partidul cel mai important (în fosta Coaliţie era PDL) consultă partenerii de Coaliţie indiferent de mărimea lor înainte de luarea unor decizii cît de cît importante.

Pentru aceasta, Coaliţiile de Guvernare îşi făuresc mecanisme oficiale de consultare.

Protocolul USL prevedea consultarea celor doi lideri - Victor Ponta și Crin Antonescu.

Deși aiurea (o Alianță nu poate funcționa eficient dacă e redusă la doi oameni), mecanismul a fost respectat de Victor Ponta pînă după alegerile din decembrie 2012.

După ajungerea la Guvernare, Victor Ponta a început să ia decizii, în numele USL, fără a se mai consulta cu partenerul Crin Antonescu.

Coaliția care sprijină Guvernul Ponta 3 (alcătuită din PSD, UNPR, PC și UDMR) n-are nici un mecanism de consultare.

Deciziile nu numai că sunt luate doar de Victor Ponta, fără măcar să-i întrebe pe Gabriel Oprea, pe Daniel Constantin, pe Kelemen Hunor, dar, mai mult, aceștia din urmă nu suflă un cuvînt despre decizii majore la nivel de Guvern, cu efecte și asupra propriului  electorat și, prin asta, la nivel de Alianță.

Să luăm de exemplu, decizia PSD de a se alia cu PPDD.

În mod normal, înainte de a fi luată se impunea consultarea celorlalți parteneri de coaliție.

Nici vorbă de așa ceva.

Deși decizia nu-i pica deloc bine, UNPR n-a scos nici măcar un scîncet.

A sărit în sus UDMR.

Alianța PSD cu PPDD vîra UDMR în aceeași oală cu un soi de PRM mai vesel.

PSD n-a găsit de cuviință, așadar, să întrebe UDMR dacă e de acord cu aducerea în Coaliția  de guvernare a unui partid adversar pe față al UDMR.

De ce?

Pentru  că PSD e  moștenitorul indirect, prin FSN, al Partidului Comunist Român.

Și Partidul Comunist Român avea în gena sa de partid unic disprețul față de dialog, față de consultare, disprețul față de democrație pînă la urmă.

Înțelegeți de ce a fugit Crin Antonescu văzînd cu ochii din combinația cu PSD?

Pentru că și-a dat seama că prin alianța cu un alt partid PSD înțelege ca el să fie Stăpînul, iar celălalt partid, Sluga.