Crimeea lăsată fără apă și curent sub administrația rusă

Crimeea lăsată fără apă și curent sub administrația rusă

Prinși la mijloc, între Kiev și Moscova, locuitorii fostei peninsule ucrainene se confruntă cu o penurie de apă și electricitate, după ce Ucraina a restricționat livrările, pentru a pune presiune pe liderii ruși.

La doar două luni după anexarea Crimeii, Rusia întâmpină dificultăți logistice uriașe în administrarea teritoriului smuls de la Ucraina după referendumul din 15 martie. Apa și energia sunt principalele resurse pe care Moscova se dă peste cap acum să le asigure populației, în condițiile în care Ucraina a strâns robinetul. Dependentă de livrările ucrainenilor, Crimeea s-a trezit peste noapte lipsită de resursele de bază, deși este acum parte a celei mai mari țări din lume.

Circa 80% din apa și 90% din energia electrică utilizate în peninsulă provin din Ucraina. Înainte de a se rupe, Crimeea se aproviziona cu apă printr-un canal  conectat direct la râul Nipru. De cealaltă parte, noua administrație de la Kiev este conștientă de acest as în mânecă și îl folosește pentru a pune presiune în negocierile cu Rusia. În lipsa apei, fermierii din Crimeea au început să sape puțuri și folosesc apa cât mai chibzuit cu putință, apelând la sisteme de irigații moderne pentru a nu o irosi. „Tot nu avem destulă apă”, spune Vasili, un fermier local.

Investiții pe hârtie

Ne puteți urmări și pe Google News

Moscova nu vrea sub nicio formă ca euforia anexării să se piardă în contextul lipsurilor cu care se confruntă populația din Crimeea și promite că va investi anul acesta circa șapte miliarde de dolari pentru a integra economia locală la cea națională. „Oamenii sunt optimiști, dar conducerea Rusiei înțelege foarte clar că, dacă economia Crimeii va stagna, atunci responsabilitatea va fi pe umerii săi”, a declarat Iuri Korban, un viticultor local, citat de Reuters.

Pentru a conecta Crimeea la rețeaua sa de apă și electricitate, Rusia trebuie să investească miliarde de dolari, iar procesul poate dura ani de zile. Numai pentru branșarea la rețeaua sa de electricitate, Rusia trebuie să investească două miliarde de dolari, sume tot mai greu de alocat în condițiile în care economia rusă gâfâie după primele sancțiuni impuse de Occident. Analiștii ruși avertizează chiar că, dacă economia rusă nu își revine, atunci aceste investiții vor trece în plan secund.

Din acest motiv, Moscova a dat semnale că vrea să discute cu noul lider de la Kiev, Petro Poroșenko, pentru ca livrările dinspre Ucraina spre Crimeea să nu mai fie restricționate. Sistarea lor iese din calcul, în condițiile în care Ucraina este, la rândul său, dependentă de livrările de gaze rusești.