UDMR va începe negocierile cu PSD pentru intrarea la guvernare

UDMR va începe negocierile cu PSD pentru intrarea la guvernare

UDMR cere mandat de la Consiliul Reprezentanţilor Unionali pentru a purta negocieri cu premierul în vederea intrării la guvernare, informează B1.TV. Discuţia pe subiectul negocierilor cu PSD în şedinţa Consiliului Uniunii a început la ora 10:00.

UPDATE. Consiliul Reprezentanților Unionali a mandatat, sâmbătă, în unanimitate, Consiliul Permanent al UDMR pentru a duce tratative cu Partidul Social Democrat în vederea participării la guvernare a Uniunii. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că UDMR a răspuns pozitiv invitaţiei premierului Victor Ponta de a discuta intrarea la guvernare. Kelemen Hunor a precizat că Uniunea a pregătit un document în vederea încheierii unui acord politic cu un conţinut vizând completarea programului de guvernare. UPDATE. Acceptul UDMR de a intra la guvernare ”va fi un lucru bun și pentru România”, a declarat, sâmbătă, președintele formațiunii, în fața a peste o sută de delegaţi la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş.

Kelemen a declarat că Uniunea pe care o conduce, creată în urmă cu 25 de ani, pentru a reprezenta interesele comunităţii maghiare din Ardeal şi susţinută de aceasta, a înregistrat şi succese şi eşecuri, care însă nu i-au abătut din cale pe reprezentanţii săi. El a arătat că maghiarii i-au confirmat prin vot pe reprezentanţii UDMR, care au primit peste 80% din voturile comunităţii, iar aceştia au o răspundere mare, să îi reprezinte atât pe cei care i-au votat, cât şi pe cei care nu i-au votat, scrie Mediafax. 

Preşedintele UDMR a spus că, dacă va accepta invitaţia premierului Victor Ponta de a intra la guvernare, Uniunea va trebui să reprezinte interesele comunităţii maghiare şi să aducă "un plus de valori" referitoare la acestea într-o coaliţie în care toţi se preocupă de interesele proprii, Kelemen adăugând că, dacă Uniunea va accepta să intre la guvernare, "va fi un lucru bun şi pentru România". El a subliniat că cetățeniilor maghiari li se pot limita drepturile obținute prin faptul că nu participă la guvernare, reducându-se astfel rezultatele obținute în ultimii 25 de ani. Preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, susţine că a fost sunat de premierul Victor Ponta, care a invitat Uniunea la o discuţie privind soarta Guvernului şi majoritatea parlamentară. Potrivit lui, UDMR are în vedere două sau trei ministere, însă acest lucru se va stabili în funcţie de structura coaliţiei guvernamentale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Kelemen Hunor a precizat că la CRU nu se va vota nici intrarea la guvernare, nici rămânerea în opoziţie, ci se va cere un mandat pentru negocieri care ar urma să aibă loc duminică şi luni dimineaţă, „dacă va fi nevoie”, iar decizia va fi anunţată luni la prânz, la Consiliul Permanent al UDMR.

„Până atunci, UDMR trebuie să ajungă la o concluzie cu premierul Victor Ponta”, a spus Kelemen Hunor, precizând că nu a intrat deocamdată în detalii cu premierul şi subliniind că oricare dintre decizii - intrarea la guvernarea sau opoziţia până în 2016 - va presupune un risc.

„Nu există condiţii impuse, nici alţii nu ne pun condiţii. Sigur, există loc de negocieri privind toate problemele sensibile”, a afirmat Kelemen, arătând că „pachetul” cu care UDMR se va prezenta la negocieri cuprinde trei teme: drepturile minorităţilor, probleme economice şi dezvoltarea infrastructurii.