Dovada şpăgii în vamă. Poliţist de frontieră, prins cu averea camuflată

Dovada şpăgii în vamă. Poliţist de frontieră, prins cu averea camuflată

Un poliţist de frontieră care a recunoscut şpăgile încasate este cercetat de ANI pentru că nu poate justifica peste 44.000 de euro din avere.

Încă un poliţist de frontieră condamnat în dosarul "Lotul Moraviţa 1" a ajuns în atenţia Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI). Agentul Iulian Colf, din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPT)Timiş, Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Moraviţa, nu îşi poate justifica întreaga "agoniseală" pe care a încercat să o camufleze în declaraţiile de avere din ultimii patru ani. ANI verifică toată averea Săptămâna aceasta, ANI l-a anunţat oficial pe Colf că îi verifică averea. Concret, inspectorii de integritate au constatat "existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 197.466,23 de lei (aproximativ 44.374,4 de euro)", între averea dobândită şi veniturile realizate de către Iulian Colf. Suma rezultă din declaraţiile de avere depuse de Colf la începutul carierei lui de agent la Frontieră. "Mai exact, în perioada 15 aprilie 2004 - 31 decembrie 2010, Colf a realizat venituri salariale în cuantum de 252.315,23 de lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 449.781,46 de lei, rezultând o diferenţă nejustificată", a transmis ANI.

  • Micii contrabandişti îşi apără drepturile în vamă

Câştiguri disimulate Interesant este că, după anul 2010, agentul Colf a încercat să ascundă diversele proprietăţi pe care le-a dobândit din şpăgile încasate în PTF Moraviţa, unde lăsa să treacă TIRurile încărcate cu ţigări netimbrate din Serbia, aşa cum a recunoscut în faţa instanţei, pentru a beneficia de o sentinţă mai uşoară. Fără să precizeze că ar fi vândut terenuri sau case, în 2013, agentul condamnat scrie că deţine un apartament în Timişoara, cumpărat în 2008. Însă din declaraţia de avere depusă în 2010, reiese că, pe lângă acesta, el a mai cumpărat, în 2007, un teren de 500 mp la Şag. Dar şi că a moştenit, în 2005 şi apoi în 2009, un apartament de 89 mp, respectiv o casă de 130 mp. În altă declaraţie de avere apartamentul moştenit figurează ca intrândui în proprietate abia doi ani mai târziu, în 2007. Potrivit Mihaelei Leş, ofiţer de relaţii cu presa al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, agentul condamnat lucrează în continuare în sistem. "El este la dispoziţia unităţii şi efectuează sarcini trasate de către comandant", a explicat sursa citată.

  • CORUPȚIA DE LA FRONTIERĂ: Pedepse de până la patru ani de închisoare în procesul Vama Moraviţa. Au traficat țigări de 3,5 milioane de euro!

Om al legii corupt Iulian Colf este unul din cei 67 vameşi, poliţişti de frontieră, poliţişti şi traficanţi de ţigări acuzaţi de DNA în februarie 2011 pentru corupţie, aderare la un grup infracţional organizat şi contrabandă sau complicitate la această infracţiune. Prejudiciul adus statului a fost de peste 3,3 milioane de euro. Din acest total, 1.452.363,11 reprezintă prejudiciul calculat de instanţă ca fiind creat de agentul Colf. Recent, el a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, şi la plata prejudiciului creat. Agentul contrabandist a fost condamnat, printre altele, pentru luare de mită, în formă continuată.