Ajutor de la stat pentru noi angajaţi în firme. Ministru: "Nu există limite în ceea ce priveşte salariul"

Ajutor de la stat pentru noi angajaţi în firme. Ministru: "Nu există limite în ceea ce priveşte salariul"

Potrivit unui proiect de ordonanţă, Guvernul va acorda sprijin la plata salariilor pentru fi rmele mici şi mijlocii care creează 20 de noi locuri de muncă, dar a tăiat fi nanţările pentru promovarea exportatorilor.

FMI a fost de acord cu implementarea unei noi scheme de ajutor de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii, de la 1 iulie 2014. Potrivit programului, care se află în stadiu de proiect, statul va rambursa trimestrial jumătate din valoarea salariilor brute plătite noilor angajaţi de IMM-urile care creează măcar 20 de noi locuri de muncă. Deocamdată, nici la nivel guvernamental nu sunt clare detaliile legate de acest proiect. Nu se ştie nici dacă angajaţii vor trebui păstraţi pentru o anumită perioadă. Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a precizat că modul în care se va derula clar programul de sprijin va fi dat publicităţii de abia după 1 aprilie, când vor fi publicate normele de aplicare a ordonanţei. Acesta a mai spus că nu există un plafon în ceea ce priveşte valoarea fondurilor disponibile.

  • 20 de bănci se bat pe creditele pentru IMM. Vor GARANŢII DE 3 MILIARDE DE LEI

Ce prevede programul În principiu, firmele care vor dori să intre în acest program nu trebuie să aibă datorii la stat. "Nu există limite în ceea ce priveşte salariul. Că-i dă 3.000, că-i dă 2.500 lei, statul va rambursa jumătate din salariul de încadrare. La toate programele de susţinere a IMM-urilor, regula a fost ca beneficiarul să nu aibă restanţe la buget sau pierderi din exploatare", a declarat pentru EVZ ministrul delegat pentru IMM, Maria Grapini. Ca să beneficieze de sprijin, firmele trebuie să depună o cerere, care va fi evaluată de autorităţi. Propaganda USL Măsura pare bună la prima vedere, însă ridică o serie de probleme. Antreprenorii cu capul pe umeri nu se vor apuca să facă angajări pe bandă rulantă peste noapte. "Când angajezi un om, nu o faci pentru că îi plăteşte guvernul jumătate din salariu. Trebuie să ţii cont ce nevoi ai şi de faptul că acel om vine cu propriile probleme", consideră preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Florin Pogonaru. Mai mult decât atât, Guvernul a redus bugetul alocat pentru promovarea firmelor în străinătate, de la 38 de milioane lei în 2013 la 28 de milioane lei în 2014. "Dacă nu există în spate un program de susţinere a antreprenorilor pentru ca aceştia să găsească noi clienţi, este doar o măsură de propagandă, gândită de filozofii guvernului Ponta", a declarat pentru EVZ Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor (ANEIR). Practic, pentru a putea crea noi locuri de muncă, firmele au nevoie de clienţi noi. Ca să-i găsească, antreprenorii trebuie să participe la târguri internaţionale şi să se întoarcă de acolo cu comenzi noi. În 2014, doar o treime din firmele care vor să expună peste graniţă vor putea face acest lucru cu fonduri guvernamentale, în condiţiile în care de la aceste târguri vin comenzile pentru industrie.

Ne puteți urmări și pe Google News