RISIPĂ. La Institutul Cantacuzino s-au produs vaccinuri în valoare de milioane de euro, însă dozele vor ajunge la GUNOI

RISIPĂ. La Institutul Cantacuzino s-au produs vaccinuri în valoare de milioane de euro, însă dozele vor ajunge la GUNOI

România va importa și anul acesta vaccinuri scumpe, chiar dacă are un instutut care se ocupă cu producția lor. Dozele românești vor ajunge la gunoi, în ciuda faptului că sunt de 20 de ori mai ieftine, dar la fel de eficiente ca vaccinurile străine.

În luna decembrie a anului trecut, Institutul Cantacuzino a produs, după o pauză de 3 ani, 400.000 de doze de vaccin antigripal în valoare de un milion de euro. Vaccinul antigripal produs de institutul românesc nu poate fi însă folosit pentru că Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) încă aşteaptă hârtii de la Institutul Cantacuzino ca să poată aviza dosarul şi să permită testarea produsului pe oameni. Chiar dacă avizul ar fi dat acum, studiul clinic s-ar încheia abia în luna martie, când sezonul de gripă este pe sfârșite.

Numai după autorizarea dosarului de către ANM poate începe testarea pe oameni. Dacă dosarul ar primi avizul în această perioadă, în luna februarie ar putea fi recrutate 100 de persoane sănătoase, iar dacă vaccinul se dovedește a fi bun, serul va fi administrat abia în martie, când nu mai are nimeni nevoie de el.

Ministerul Sănătăţii nu va plăti pentru cele 400.000 de doze de vaccin, pentru că valoarea lor se scade dintr-o datorie mai veche a institutului din ianuarie 2012 către minister. Astfel, Institutul Cantacuzino mai trece 1 milion de euro în contul datoriilor. Pentru a repune pe picioare acest institut, care a fost unul dintre cel mai importante centre de cercetare în domeniul vaccinurilor din Europa, autorităţile au alocat anul trecut peste 2 milioane de euro.  Dacă institutul ar funcționa, românii ar putea avea parte de vaccinuri de 20 de ori mai ieftine decât cele străine. "Nu doar bugetul fiecărui român în parte va avea de suferit, ci şi cel al Ministerului Sănătăţii, care şi aşa e destul de mic", a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor, pentru Stirile Pro Tv.  Începând cu anul 1921, la Institutul Cantacuzino s-au produs vaccinuri împotriva a numeroase afecțiuni precum tuberculoza, variola, poliomielita, rujeola sau tusea convulsivă. TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:

  • Jaf de proporţii pe bani europeni. Au folosit un beton mai ieftin şi s-au îmbogăţit cu 5 milioane de lei
  • POLIŢIST UMILIT şi PUS ÎN GENUNCHI de o ŞMECHERĂ cu PORSCHE. Vezi IMAGINI VIDEO revoltătoare
  • "Marele cutremur" închide teatrele şi cinematografele. Sorin Oprescu caută soluţii. Ce spun actorii
TOP 3 ARTICOLE POPULARE:
  • Vedete care au CĂLĂTORIT ÎN TIMP. Asemănarea izbitoare dintre celebrități și personalități istorice | GALERIE FOTO
  • Camerele SECRETE ale lui HITLER! Unde se relaxa dictatorul| GALERIE FOTO
  • Cum îți poți folosi laptopul după ce se strică| FOTOGRAFII AMUZANTE

Ne puteți urmări și pe Google News