Erdogan nu renunţă la proiectul de lege prin care vrea să controleze justiţia

Erdogan nu renunţă la proiectul de lege prin care vrea să controleze justiţia

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat duminică că guvernul său nu va renunţa la proiectul de lege controversat care vizează consolidarea controlului politic asupra magistraţilor, informează AFP.

Comisia juridică din parlament “a supus (propunerile) la vot sâmbătă şi a decis că ele nu încalcă Constituţia", a declarat premierul Erdogan pentru presă, la Istanbul.

Sâmbătă, ministrul turc al justiţiei Bekir Bozdag a declarat că, în cazul în care grupurile parlamentare vor ajunge la un consens în acest sens, proiectul de lege ar putea fi retras.

Proiectul de lege propus de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), la putere, vizează să acorde Ministerului Justiţiei ultimul cuvânt cu privire la atribuţiile judecătorilor în instituţiile-cheie, precum Curtea Constituţională. Propunerea a fost făcută în momentul în care un scandal de corupţie afectează guvernul Erdogan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Incidente au izbucnit sâmbătă în cursul celei de-a doua zi de dezbateri cu privire la proiectul de lege în cadrul Comisiei juridice din parlament, potrivit presei locale, care a informat că în timpul acestei şedinţe furtunoase participanţii au aruncat cu sticle de apă şi un I-Pad.

Proiectul de lege a fost catalogat ca fiind neconstituţional de către Consiliul Superior al Magistraturii şi de către partidele de opoziţie care au cerut retragerea acestuia.