Măsuri de securitate fără precedent cu o lună înainte de Olimpiada de la Soci

Măsuri de securitate fără precedent cu o lună înainte de Olimpiada de la Soci

Măsuri de securitate fără precedent în istoria Jocurilor Olimpice au intrat în vigoare astăzi în Rusia, cu o lună înainte de deschiderea Jocurilor de Iarnă de la Soci, în contextul în care teama de atentate a reapărut după două atacuri sinucigaşe comise la sfârşitul lunii decembrie.

Intrarea tuturor şoferilor în Soci se face prin filtre de securitate, iar accesul în acest oraş cu 350.000 de locuitori este interzis vehiculelor ce vin din exterior şi care nu deţin autorizaţie specială.

Prezența forţelor de ordine, deja desfăşurate în număr mare în această staţiune balneară între Marea Neagră şi Caucaz, a fost consolidată astăzi, în ceea ce pare a fi ca una dintre cele mai vizibile măsuri.

Acest dispozitiv de securitate intră în vigoare cu o lună înainte de Jocurile Olimpice de Iarnă, între 7 şi 23 februarie, şi va fi menţinut până la 23 martie, o săptămână după închiderea Jocurilor Paralimpice (7-16 martie), scrie AFP, preluată de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aproximativ 37.000 de poliţişti şi militari vor fi mobilizaţi pentru a asigura securitatea pe parcursul Jocurilor Olimpice, cel mai mare eveniment internaţional organizat de Rusia de la căderea URSS, în 1991.

Acest eveniment, pe care unii îl numesc “Jocurile lui Putin", va fi ocolit de mai mulţi lideri occidentali, printre care preşedinţii francez şi german, a căror absenţă la ceremonia de deschidere din 7 februarie este interpretată ca un semn de protest faţă de încălcările drepturilor omului în Rusia, denunţate de ONG-uri.

Aceste măsuri de securitate excepţionale au fost decise de mult timp, pentru a face faţă în special ameninţării teroriste, după ce liderul rebeliunii islamiste din Caucaz, Doku Umarov, a cerut în iulie împiedicarea organizării Jocurilor de Soci “prin toate mijloacele".

Dar temerile de noi atentate ale islamiştilor în timpul Jocurilor au fost întărite de cele două atentate sinucigaşe atribuite unor kamikaze, la sfârşitul lunii decembrie, ce s-au soldat cu 34 de morţi la Volgograd (sud-vest), 700 kilometri de Soci.

Dispozitivul de securitate instalat pentru Jocurile Olimpice şi controlat de puternicul Serviciu federal de securitate (FSB) este încă mai sever decât cel desfăşurat în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing, în 2008.

“Începând din 7 ianuarie, toate unităţile însărcinate cu securitatea participanţilor şi a invitaţilor la Jocurile Olimpice vor fi pregătite să intervină în orice moment", a declarat luni ministrul rus pentru situaţii de urgenţă, Vladimir Puchkov, fără a da cifre privind efectivele mobilizate.

Supravegherea se va efectua de asemenea cu un sistem prin satelit, a adăugat el, subliniind că “toate problemele de securitate ale Jocurilor Olimpice" vor fi soluţionate de acum încolo “la cel mai înalt nivel". Alte restricţii severe au fost impuse la circulaţia automobilelor, navigaţia pe Marea Neagră fiind de asemenea limitată începând de astăzi, mai scrie France Presse.