Istoria Egiptului antic ar putea fi rescrisă. Inscripţiile care i-au bulversat pe arheologi: celebrul faraon Tutankhamon a fost ALĂPTAT de SORA sa cea mare
- Dodo Romniceanu
- 21 decembrie 2015, 13:51
Inscripţiile din interiorul mormântului doicii care l-a alăptat pe Tutankhamon, Maia, dezvăluie un fapt şocant: aceasta ar fi fost în realitate sora faronului, Meritaten. Arheologii sunt aproape siguri că Maia era, de fapt, Meritaton, cea mai mare dintre cele şase fiice ale faraonului Akhenaton şi ale soţiei acestuia, Nefertiti
Mormântul acesteia a fost descoperit de arheologul fracez Alain Zivie în 1996 în Sakkara, o vastă necropolă aflată la aproximativ 20 de kilometri de Cairo. Până recent se ştia că Maia a fost doica lui Tutankhamon a cărui mumie a fost descoperită în 1922, în Valea Regilor din Luxor, alături de o fabuloasă comoară, de către renumitul egiptolog britanic Howard Carter. T
estele AND au confirmat faptul că faraonul Akhenaton a fost tatăl lui Tutankamon. Indentitatea mamei sale rămâne încă învăluită în mister. Varianta iniţială, potrivit căreiaar fi fost Nefertiti, soţia faraonului Akhenaton, a fost ulterior respins categoric. Potrivit unora, mama lui Tutankhamon ar fi fost, de fapt, una din surorile sau tatălui său.
“Maia este chiar prinţesa Meritaton, sora de tată a lui Tutankhamon, fiica lui Akhenaten şi a lui Nefertiti”, precizează Alain Zivie, care mai spune că îşi bazează concluziile pe inscripţiile de pe pereţii mormântului Maiei, conectate cu cele din camera mortuară a celebrului copil-faraon. “În plus asemănarea celor doi este fantastică. Au aceeaşi bărbie, aceiaşi ochi, în principiu cam aceleaşi trăsături. În plus, inscripţiile ne-o arată pe Maia aşezată pe tronul regal”, mai spune Zivie.
Săptăturile şi cercetările efectuate în interiorul mormântului lui Akhenaton - faraonul a înlocuit religia politeistă a Egiptului cu una monoteistă, ridicându-l pe zeul discului solar Aton la rangul de zeu unic al Egiptului - au scos la iveală o serie de inscripţii care surprind moartea prinţesei Maketaton, cea de-a doua dintre fiicele faraonului şi ale lui Nefertiti. “Într-una din aceste scene apare o femeie care alăptează un bebeluş, ori această doică este nimeni alta decât prinţesa Meritaton, fiica cea mare a lui Akhenaton”, explică arheologul francez. Mumia acesteia nu a fost (încă) găsită, dar ministrul egiptean pentru antichităţi Mamduh el-Damati declara, duminică, că este posibil ca ea să se afle în camera secretă descoperită recent în mormântul lui Tutankhamon.
Pe de altă parte, arheologul britanic Nicholas Reeves – cel care a scanat mormântul lui Tutankhamon din Valea Regilor descoperind existenţa respectivei încăperi neştiuite – crede că acolo s-ar putea afla rămăşiţele lui Nefertiti.
“Orice este posibil până la urmă. Pas cu pas vom fi capabili să înţelegem vremurile în care au trăit Tutankhamon şi ai lui”, a mai spus Damati.
Băiatul faraon s-a născut în anul 1341 î.Hr. în oraşul Aketaton ("Orizontul lui Aton"). La vârsta de şapte ani, Tutankamon a luat-o de soţie pe frumoasa Ankesenamon ("Ea trăieşte pentru Amon"), sora sa vitregă. Doi ani mai târziu, fratele său mai mare, Smenkhkare moare, tronul revenindu-i lui. A abandonat cultul tatălui său, revenind la zeii tradiţionali.
În al doilea an de domnie, Tutankhamon părăseşte Tel al-Amarna, efemera capitală întemeiată de Akhenaton, şi se instalează la Memfis, aproape de actualul Cairo. Face din el centrul administrativ, şi în acelaşi timp, îşi schimbă numele din Tutankhaton, „imagine vie a lui Aton", în Tutankhamon, „imagine vie a lui Amon", marele zeu al Egiptului, adorat în temple de la Karnak până la Teba, capitala religioasă.
Tutankhamon a murit la vârsta de 19 ani. Se presupune că ar fi fost ucis printr-o lovitură la cap, dar există numersoase teorii cu privire la ce sau cine i-ar fi provocat-o.
În anul 1925, mumia lui Tutankhamon a fost deschisă şi analizată de către echipa lui Howard Carter. În 1969 şi 1986, ea a fost supusă razelor X; în anul 2005, mumia a fost testată cu scanerul. Radiografiile indică mai multe fracturi, dar se presupune că acestea au fost produse de către echipa lui Carter. Radiografiile arată că Tutankhamon era sănătos şi nu avea nici o urmă de infecţie, ceea ce indica faptul că nu a murit din cauze naturale. O radiografie a capului său prezintă un cheag de sânge în zona cefei, ceea ce ar dovedi presupusa lovitură la cap.
Dar cine a fost ucigaşul? Mulţi consideră că suspectul principal ar fi putut fi chiar soţia sa, Ankesekhamon. În apropierea mumiei sale s-au găsit doi fetuşi morţi, probabil fii săi (unul ar fi murit la naştere; celălalt - la câteva zile după naştere).
O tomografie a mumiei indică faptul că Tutankhamon avea coloana strâmbă, ceea ce ar putea însemna că faraonul nu-şi putea mişca capul. Acest fapt ar putea reprezenta cauza care a dus la moartea fiilor săi. O variantă este aceea că faraonul ar fi fost ucis de către soţia sa deoarece nu putea să aibă copii sănătoşi din cauza stării sale de sănătate. Ulterior, cercetătorii au ajuns la concluzia că deviaţia coloanei ar fi putut fi provocată la îmbălsămare. În plus, se pare că frumoasa Ankesenamon îşi iubea foarte mult soţul şi că este foarte puţin probabil să se fi aflat în spatele unei crime.
Un alt suspect a fost generalul Horhemheb. Totuşi, dacă acesta ar fi fost ucigaşul, i-ar fi luat imediat locul pe tron; în plus, acesta era cel care îl instruia p
În fine, un alt suspect a fost vizirul său, Ay. Acesta l-ar fi ucis pentru a prelua puterea, fapt care s-a şi întâmplat.
În anul 2005, o echipă de la National Geographic condusă de către arheologul Zahi Hawass, a analizat mumia prin scanare. S-au descoperit foarte multe fracturi produse de către Carter. Cutia toracică lipsea, mumia avea o gaură la cap, o gleznă de-a sa era înfăşurată, posibil datorită unei fracturi, iar un dinte sănătos era ieşit lateral.
Pe lângă asta, s-a descoperit că piciorul stâng era fracturat, iar rotula lipsea, ceea ce poate indica o căzătură. Rana de la picior s-a cangrenat, provocându-i moartea. Căzătura i-ar fi afectat şi cutia toracică, ceea ce înseamnă că ea fost scoasă la îmbălsămare. Gaura de la cap ar fi putut fi produsă la îmbălsămare. Atunci când creierul i-a fost scos, ar mai fi rămas o cantitate mică în interiorul craniului; restul creierului a fost scos prin peretele craniului, iar cheagul de sânge nu e altceva decât o urmă de răşină, de ulei.
Însă unii cercetători cred că fractura s-ar fi produs la îmbălsămare şi că teoriile cum că Tutankhamon ar fi fost lovit în cap sau că a fost otrăvit sunt false. Chiar dacă a avut coloana strâmbă sau s-a accidentat la piciorul stâng, Tutankhamon ar fi rezistat, fiind foarte sănătos şi viguros, afirmă cercetătorii. Moartea sa rămâne în mare parte un mister. Recent, graţie unui studiu genetic major, efectuat pe mai mulţi membri din familia lui Tutankhamon, cercetătorii au descoperit că acesta avea anumite malformaţii la nivelul picioarelor.
În afară de o afecţiune a oaselor picioarelor de care suferea, numită maladia Kohler II, faraonul Tutankhamon avea picioarele grav deformate, astfel încât era nevoit să se deplaseze cu ajutorul unui baston.
Celui de-al doilea deget de la piciorul drept al faraonului îi lipsea osul mijlociu, fiind astfel mai scurt, iar laba piciorului stâng era îndoită înspre interior, faraonul călcând pe gleznă, nu pe talpă.
Această afecţiune a piciorului necesită încălţăminte special fabricată. Cu ajutorul unor cureluşe din piele, piciorul faraonului era menţinut în poziţia corectă, pentru ca acesta să nu se deplaseze târându-şi piciorul bolnav.O “autopsie virtuala” realizata asupra rămăşitelor faraonului egiptean Tutankhamon a arătat ca părinţii săi au fost frate şi soră şi că, din cauza incestului, el s-a născut cu o deformaţie la picior şi avea şolduri feminine.Aceste informaţii au fost dezvăluite in filmul documentar “Tutankhamun: The Truth Uncovered”, care va fi difuzat de BBC One pe 26 octombrie.
Masca mortuară a lui Tutankhamon, acoperită cu aur, arată imaginea unui faraon care sugerează putere şi frumuseţe regală, însa în realitate el avea dinţi ieşiţi în exterior, o deformaţie la picior (la talpă) şi şolduri feminine. Mai mult, în loc sa fie un băiat pasionat de cursele carelor de război, el mergea şchiopătând, sprijinindu-se mereu într-un baston, în timpul domniei sale din secolul al 14-lea Înainte de Christos.
“Autopsia virtuala” realizată de oamenii de ştiinţă a fost compusă din analiza a peste 2.000 de scanări computerizate şi a fost combinată cu analizele genetice ale familiei lui Tutankhamon. Astfel s-a constatat ca părinţii săi au fost rude de gradul 1, adică frate şi soră, fapt care a dus la apariţia unor dereglări hormonale în cazul său. De asemenea, este posibil ca istoria familiei sale să fi dus la moartea lui prematură, în timpul adolescenţei, scrie Daily Mail.
Până în prezent, conform miturilor, faraonul ar fi murit din cauza unor accidente în timpul curselor de care de război sau chiar ar fi fost ucis, deoarece în craniul sau fuseseră găsite fracturi care sugerau aceste ipoteze. Acum însa, oamenii de ştiinţă cred ca Tutankhamon ar fi murit din cauza unor boli, deoarece handicapul de la picior nu îi permitea să participe la curse.
Albert Zink, cercetător de la un institut din Italia, este cel care a folosit amprentele genetice şi a făcut teste ADN, descoperind astfel că mama lui Tutankhamon a fost sora lui Akhenaten, care a fost tatăl său. În Egiptul antic, incestul era tolerat, iar oamenii nu ştiau că există urmări genetice asupra copiilor rezultaţi din astfel de relaţii.“De asemenea, el dezvoltase boala Kohler, adică moartea oaselor, în timpul adolescenţei, fapt care i-a provocat probabil dureri foarte mari. Ştim că acest om a avut 130 de bastoane pe care le folosea şi că obişnuia sa tragă cu arcul atunci când stătea pe un scaun”, a declarat Zahi Hawass, secretar general al Consiliului Suprem de Antichităţi din Egipt.