NATO va invita MUNTENEGRU să facă parte din alianța politico-militară

NATO va invita MUNTENEGRU să facă parte din alianța politico-militară

NATO va face un pas major, în aceste zile, spre extinderea Alianței și va crește tensiunile cu Rusia, când miniștrii de Externe vor adresa o invitație formală pentru Macedonia să se alăture Alianței.

Moscva s-a referit de mai multe ori la expansiunea NATO ca la o „provocare”, iar oficialii occidentali cred că acest lucru a alimentat proteste antiguvernamentale, pentru a deturna țara de la calea aderării la Alianța Nord-Atlantică. Dar Parlamentul muntenegrean a votat pentru aderarea la NATO, iar guvernul de la Podgorica a pus în practică o reforma a forțelor armate și a Ministerului Apărării, pentru a ca țara să fie eligibilă, scrie The Guardian.

Cei 28 de miniștri de Externe din statele NATO care au început azi o întâlnire de două zile, la Bruxelles, vor adopta, în unanimitate, o invitație, mâine, adresată Muntenegru. Va dura între un an și un și jumătate va Muntenegru să încheie procesul de aderare, la 17 ani după ce a fost țara a fost bombardată de NATO, pe când făcea parte din Iugoslavia și a avut loc conflictul legat de Kosovo.

„Muntenegru a bătut o cale lungă pentru a ajunge să se alăture azi familiei euro-atlantice”, a spus secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. Această decizie va fi una istorică, va fi un semnal al faptului că alianța este angajată în continuare față de Balcanii de Vest, a precizat el.

Ne puteți urmări și pe Google News