Klemm: Când România va primi prima tranşă de avioane F-16, vom avea un alt loc pe care-l numim „acasă“

Klemm: Când România va primi prima tranşă de avioane F-16, vom avea un alt loc pe care-l numim „acasă“

Americanii vor avea un alt loc pe care-l vor putea numi "acasă", când România va primi prima tranşă de avioane F-16, respectiv în septembrie anul viitor, spune ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, adăugând că autorităţile române îşi doresc să aibă mai multe escadrile de astfel de aparate.

Hans Klemm a declarat, vineri, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, că decizia de a achiziţiona avioane F-16 a fost înţeleaptă din partea României, informează Mediafax.

"Evenimentul de azi («Exerciţiul bilateral româno-american Dacian Viper 2015 - n.r.») arată impactul parteneriatului de stat cu efectele pe termen lung ale viitorului program al României de înzestrare cu avioane F-16 şi ale priorităţilor securităţii naţionale. (…) Foarte curând vom avea un alt loc pe care să îl numim «acasă», după ce România va primi prima tranşă de avioane F-16, în septembrie 2016.

 Anticipez şi ştiu că liderii României speră ca, la un moment dat, România să aibă trei sau patru escadrile diferite de avioane F-16, astfel încât să fie printre cele mai bune forţe aeriene din regiune. Decizia de a achiziţiona avioane F-16 a fost una înţeleaptă din partea României, din mai multe motive, principalul fiind că acest avion multirol este cel pe care militarii americani zboară şi îl cunosc cel mai bine”, a spus Klemm. 

  Potrivit acestuia, prin continuarea rotaţiilor forţelor aeriene americane în România, intenţia SUA este de a-i învăţa pe militarii români tot ceea ce ştiu despre acest tip de avion.   Hans Klemm a participat, vineri, alături de adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow, şi de ministrul Apărării, Mircea Duşa, la Ziua Distinşilor Vizitatori din cadrul exerciţiului bilateral româno-american "Dacian Viper 2015”. 

  Avioanele F-16 achiziţionate din Portugalia vor avea resurse de zbor în medie de peste 4.500 de ore de zbor fiecare, iar perioada de exploatare va fi de minimum 20 de ani, în condiţiile unui nivel de instruire de minimum 200 de ore de zbor pe avion. 

  Aeronavele vor fi modernizate la standardul F-16 MLU M5.2 şi vor fi operaţionale din 2017, iar pregătirea piloţilor va fi făcută în două etape. Primii militari ai Forţelor Aeriene Române, respectiv 23 de ofiţeri şi maiştri militari din Forţele Aeriene, au plecat în Portugalia în luna septembrie a anului trecut, pentru un curs de pregătire pentru trecerea pe aeronave F-16.

 Cursul, organizat la Baza 5 Aeriană din Monte Real, este format din mai multe module şi se desfăşoară în mai multe serii, la care vor participa peste 80 de militari români, pe o durată de aproximativ doi ani.  

 Potrivit MApN, pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene potrivit Legii 240/2013 este necesară şi realizarea unei infrastructuri în bazele aeriene pentru operarea avioanelor F-16. În acest sens, au fost iniţiate proiecte finanţate prin programul NATO de investiţii de securitate, precum şi prin proiecte de infrastructură care se vor realiza prin investiţii naţionale în perioada 2014-2016.