Cum arată lumea de Ziua mondială a Păcii: Războaie, scandaluri diplomatice, refugiați morți, teroriști și crime la ordinea zilei
- Anca Lupescu
- 21 septembrie 2015, 21:57
Pe 21 septembrie se sărbătorește ziua mondială a Păcii, promovată de Națiunile Unite și stabilită, în 1981, prin Rezoluția 36/67, de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, fiind dedicată consolidării idealurilor de pace, atât în interiorul națiunilor și popoarelor, cât și între ele.
Totuși, la o radiografie superficială a ceea ce se întâmplă astăzi în lume războaie, enumerăm: scandaluri diplomatice, terorism în continuă creștere, crime, iar la toate acestea se adaugă uriașa problemă a refugiaților.
Iată cum arată lumea de Ziua mondială a Păcii:
Al cincilea an de război pentru Siria
Conflictul din Siria a intrat în al cincilea an, în contextul în care regimul lui Bashar al-Assad se simte încurajat de faptul că atenţia comunităţii internaţionale s-a mutat asupra crizei umanitare, exacerbate de ascensiunea gripării Statul Islamic. Peste 210.000 de oameni au fost ucişi, iar jumătate din populaţia ţării nevoită să se refugieze din calea luptelor, determinând organizaţii în domeniul drepturilor omului să acuze comunitatea internaţională de "abandonarea Siriei". Damasc, odată supranumit Oraşul Iasomiei, fiind printre cele mai vechi oraşe locuite din lume, a ajuns o ruină, la fel ca majoritatea oraşe din ţară.
Hafez al-Assad a condus Siria din 1970 până în 2000. Fiul acestuia, Bashar al-Assad, a preluat conducerea ţării în 2000. În momentul actual, în Siria are loc un conflict armat între guvernul autoritar de la Damasc, opoziţia democrată pro-occidentală siriană, forţele kurde şi gruparea extremistă musulmană sunnită iniţial numită SIIL, cunoscut acum de lumea întreagă drept ISIS, este acronimul terorii.
Războiul din Siria a făcut în patru ani peste 240.000 de morţi, dintre care 12.000 de copii, conform unui nou bilanţ al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează France Presse.
Este vorba de o creştere de peste 10.000 de morţi în aproape două luni, conform acestei organizaţii cu sediul în Marea Britanie, care dispune de o reţea vastă de surse în Siria şi stabileşte cu meticulozitate bilanţul morţilor de la începutul războiului. Conform bilanţului, numărul morţilor în rândul civililor se ridică la 71.781, dintre care 11.964 copii. Bilanţul relevă de asemenea 42.384 de morţi printre combatanţii de naţionalitate siriană - rebeli, dezertori, jihadişti şi kurzi. Printre jihadiştii străini veniţi să lupte în Siria au fost înregistraţi 34.375 de morţi.
Criza refugiaților a dezbinat lumea:
Criza refugiaților a generat un impact extrem de mare în ţările membre ale Uniunii Europene, mai ales din perspectiva cotelor obligatorii pe care Comisia Europeană le-a anunţat şi faţă de care câteva ţări şi-au exprimat dezacordul total, printre care şi România.
Europa este, aşadar, împărţită în două: tabăra celor care îi condamnă pe migranţi, afirmând că Islamul va ucide Europa şi că această criză este una fabricată pentru ca Europa să fie cucerită de musulmani, printre refugiaţi aflându-se şi militanţi ai grupării teroriste Statul Islamic, şi a doua tabără, cea care îi compătimeşte pe migranţi şi chiar îşi doreşte să îi ajute.
Incidetele de la granița Ungariei cu Serbia au rănit sute de refugiați. Poliția maghiară a folosit spray-uri lacrimogene pentru a îi îndepărta pe oameni de la graniță, rănind sute de copii.
Ungaria a arestat primii migranţi care au trecut graniţa ilegal prin prisma adoptării noilor legi care presupun pedepsirea celor care trec graniţa securizată cu gard din sârmă ghimpată.
Terorismul, în plină expansiune
Mai multe voci importate au afirmat că printre migranții sirieni se află infiltrați și teroriști. Elias Bousaab, ministrul Educaţiei din Liban, afirmă că extremiştii îşi aleg recruţi, inclusiv copii, în taberele de refugiaţi şi şcoli, înainte de a îi trimite în Europa prin Turcia şi Grecia.
Avertismentul vine în contextul vizitei lui premierului britanic David Cameron în taberele de refugiaţi din Liban şi Iordania. ISIS nu se va opri la graniţa cu Liban, înainte să îţi dai seama, gruparea va fi în Europa”.
Oficialul a mai spus că experienţa lui cu refugiaţii i-au arătat că aceştia nu sunt organizaţi suficienţi încât să traverseze Europa fără ajutor.
“Nu sunt atât de organizaţi încât să poată facă asta. Şi când îi vezi ajungând undeva, sunt îmbrăcaţi aproape la fel, uniform. În opinia mea, putem ajuta refugiaţii să rămână unde sunt dacă au parte de îngrijiri, educaţie şi hrană”. Într-un interviu pentru Radio Renascenca, Papa Francisc s-a referit şi la riscul ca Statul Islamic, ce a ucis creştini şi alte minorităţi în Orientul Mijlociu, ar putea lansa atacuri în Europa.
“Este adevarat, aş vrea să menţionez acest lucru, în ziua de astăzi condiţiile de securitate teritorială nu sunt cum erau în alte perioade (de migratţe in masa)”, a declarat Papa.
“Adevărul este că la doar 400 de kilometri de Sicilia există un grup terorist incredibil de crud. Aşa că există riscul de infiltrare, este adevărat”, a spus Papa Francisc.
Presă ungară a descoperit printre migranţi şi militanţi ai grupării teroriste.
Televiziunea ungară M1 a relatat că identitatea presupuşilor jihadişti ar fi fost descoperită după ce aceştia au postat fotografii pe reţelele sociale, mai întâi ca militanţi ISIS, apoi că refugiaţi. Şi secretarul general al NATO a confirmat această ipoteză:
„În primul rând, avem de-a face cu o tragedie umană - oamenii îşi pierd vieţile încercând să traverseze Marea Mediterană”, a declarat Jens Stoltenberg.„Desigur, o altă problemă este că, printre imigranţi, pot ajunge în Europa militanţi islamişti, terorişti care se ascund”, a atras atenţia secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.
Un extremist islamic a înjunghiat un ofiţer de poliţie din Berlin într-un aparent atac terorist. Omul, în vârstă de 41 de ani, din Irak, a fost împuşcat de poliţie după ce au primit un telefon care informa că un bărbat ţine un cuţit în mână pe stradă. Bărbatul este unul dintre cei trei care au fost condamnaţi pentru plănuirea asasinatului fostului premier din Irak, Iyad Allawi, în timpul vizitei la Berlin în 2004.
Sclavie sexuală în secolul XXI
Zeinat, o fată de 16 ani, a fost aleasă să servească sub teroarea şefului Abu Bakr al-Baghdadi. A supravieţuit ororilor comise în numele Islamului, deşi viaţa ei a fost în pericol în fiecare zi petrecută în mâinile criminalului.
Xenofobismul, noul "trend" pentru partide
Pe scena politică internațională au început să ia amploare existența partidelor din a căror ideologie face parte xenofobismul, mascat în naționalism. Partidul UKIP, din Franța, a obținut din nou reprezentare în Parlamentul European, fiind votat de cetățeni care împărtășesc aceleași valori.
Și în România xenofobismul își arată colții, prin diverse peronaje politice sau mișcări, ori chiar atitudini care au ieșit la iveală în privința crizei refugiaților.
Așa arată lumea, la 21 septembrie, Ziua mondială a Păcii, o zi ca oricare alta, unde principalele subiecte care fac înconjurul lumii sunt legate de crime, violuri, terorism, xenofobism, rasism și războaie soldate cu mii de morți.