PULSUL PLANETEI. Jihadismul Statului Islamic în Franța: nebunia a cuprins Forțele Armate

PULSUL PLANETEI. Jihadismul Statului Islamic în Franța: nebunia a cuprins Forțele Armate

Jihadismul și modul de insinuare al Statului Islamic nu vizează doar tinerii de religie islamică fără ocupație și neintegrați în societatea occidentală, fără perspective de lucru și implicați în activități ilegale.

 Mai nou, Armata Franceză a ajuns ținta recrutărilor jihadiste, după modelul „recrutării omului obișnuit”, convins de propagandă și de oferte atrăgătoare de aventură, statut și bani să intre în rândul jihadiștilor prin convertire și să lupte pentru idealurile terorii.

Aproximativ 1.800 de persoane, cetățeni francezi, au fost înregistrate de structurile antiteroriste ca deplasându-se sau intenţionând să meargă în zonele unde are loc Jihadul, în Irak şi în Siria. 119 persoane plecate din Franţa au murit în aceste ţări. 10 foşti militari francezi luptă astăzi în Siria şi Irak ca instructori militari în brigăzile francezilor din cadrul Statului Islamic.

Atentatul dejucat săptămâna trecută a stârnit fiori în Franța după ce noile legi ale serviciilor de informații, extinderea capacității de supraveghere electronică a suspecților în țară și peste hotare și întărirea financiară a instituțiilor de combatere a terorismului în Hexagon au dat rezultate. Intenţiile celulei islamiste, destructurată în faza incipientă de Direcţia Generală de Securitate Internă (DGSI), vizau o unitate militară, respectiv Centrul Naţional de Antrenament Comando (CNEC) al Armatei terestre, cu sediul în incinta Fort Béar, în apropierea comunei Collioure (departamentul Pyrénées-Orientales).

Alegerea țintei a fost determinată de un militar rezervist al Marinei Naţionale care i-a direcţionat pe complicii săi către alegerea viitoarei ţinte. Planul consta, potrivit informaţiilor Le Figaro, în atacarea acestei tabere şi în uciderea soldaţilor de gardă cu pistoale echipate cu amortizoare. Apoi, islamiştii, având asupra lor cel puţin o cameră, intenţionau să îl decapiteze pe şeful de detaşament, cu un cuţit sau o macetă, şi să difuzeze scena macabră pe reţelele de socializare. Atentatul urma să aibă loc între sfârşitul anului 2015 şi începutul lui 2016.

Capul întregii acțiuni a fost unul din cei trei și cel mai tânăr dintre arestaţii preventiv, în vârstă de 17 ani, prezentat ca presupus instigator, persoană care era în contact permanent cu un membru al Statului Islamic instalat în Siria. El a fost descoperit după ce mama sa l-a reclamat autorităților în octombrie 2014, o nouă dovadă a faptului că nu putem vorbi despre o capacitate reală de a combate acțiunile teroriste fără participarea civililor, a tuturor cetățenilor care să sprijine organele de ordine când sesizează lucruri care sunt nepotrivite. Iar aici cultura de securitate joacă un rol deosebit.

Intenția tânărului autoradicalizat pe baza perceptelor Statului Islamic era pedepsirea Franței pentru rolul său în combaterea SI în Irak și Siria, dar și în Sahel și Africa centrală. Tânărul de 17 ani a putut fi interceptat și, pe baza acestor demersuri, autoritățile franceze au reușit să creeze baza legală pentru a emite o interdicţie pentru ca el să părăsească teritoriul Franței pentru a nu ajunge în Siria, aşa cum își dorea.

Ministerul francez al Apărării ia foarte în serios ameninţările de radicalizare în rândurile sale și ale Armatei franceze, fie că este vorba de personalul activ sau de foşti militari. Participarea unui militar din Marina Naţională, trecut în rezervă la începutul anului 2015, la proiectul de atentat terorist dezvăluit de preşedintele François Hollande readuce în atenţie o problemă extrem de sensibilă, odată ce în rândul cadrelor militare există persoane deopotrivă radicalizate, convinse de propaganda jihadistă, militari convertiți sau măcar tentați de aventura jihadistă în calitate de mercenari.

Iată, în cazul de față, unul dintre teroriști a fost gata să-și ucidă camarazii de arme pentru numele organizației teroriste din Irak și Siria, folosind și spirala în creștere a celor mai oribile și odioase crime filmate pentru a aduce prestigiu organizației teroriste și a teroriza populația. Direcţia de Protecţie şi Securitate a Apărării (DPSD) are de lucru, așa cum, pe model britanic, și francezii au trecut la planuri pentru deradicalizarea propriilor cetățeni, a inamicului din interiorul cetății, domiciliat în apartamentul de alături.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.