Victor Ponta, în țară. Guvernul a mărit salariile demnitarilor

Victor Ponta, în țară. Guvernul a mărit salariile demnitarilor

Premierul își reia atribuțiile de azi. În ședința de ieri, condusă de Gabriel Oprea, a fost adoptată o Ordonanță care mărește indemnizațiile șefilor principalelor instituții

Premierul Victor Ponta s-a întors în România şi a mers, ieri dimineaţă, la Guvern, el putând fi văzut intrând, în cârje, în Palatul Victoria, înainte de şedinţa Executivului. La intrare, a fost întâmpinat de premierul interimar Gabriel Oprea şi liderul interimar al PSD, ministrul Rovana Plumb. Tot ieri, Victor Ponta i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să ia act de reluarea activităţii sale la Guvern, începând de astăzi, „având în vedere înlăturarea cauzelor care au generat imposibilitatea exercitării atribuţiilor de prim-ministru”.

Prin urmare, ședința de ieri a Guvernului a fost condusă tot de premierul interimar, Gabriel Oprea. La final, el a anunțat creșterea salariilor demnitarilor.

Indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii vor fi majorate începând cu luna august, în baza unei ordonanţe de Guvern, a anunţat Gabriel Oprea. Creşterea va fi aplicată şi miniştrilor. În total, majorarea va fi aplicată pentru 48 de funcţii de demnitari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prevenirea corupției

„Salarizarea din sectorul public nu este un act populist, ci o exigenţă în conformitate cu statutul actual al României. Nu ne putem preface că este normal ca un președinte de țară eruopeană să primească la final de lună aproximativ 1.500 de euro. Ani de zile, salariul preşedintelui României a fost mai mic decât salariul unor funcţionari de rang secund din alte instituţii. Am avut şi foarte mulţi miniştri cu remuneraţii mai mici decât subordonaţii lor. Această anomalie trebuie să ia sfârşit”, a spus Oprea, precizând că majorarea indemnizaţiilor va „tăia apetitul” pentru corupţie. „Mi se pare o intenţie înţeleaptă şi cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenție la categoria prevenirea corupției”, a spus și președintele Klaus Iohannis.

Tot ieri, Guvernul a aprobat Hotărârea prin care se reglementează organizarea şi funcţionarea Institutului „Cantacuzino”. Prin hotărârea adoptată, se asigură, pentru 2015, finanţarea necesară funcţionării institutului în condiţii normale, cu posibilitatea trecerii în perioada următoare la producerea de vaccinuri şi seruri (10 milioane euro). De asemenea, a fost adoptată o Hotărâre privind recunoașterea Asociației Presei Sportive din România ca fiind de utilitate publică.

15.108, salariul Președintelui

Președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților și premierul vor avea un salariu brut de 21.540 de lei, iar net de 15.108 lei, începând cu 1 august 2015, la nivelul indemnizației președintelui ÎCCJ, potrivit unor surse citate de Agerpres. Vicepremierul va avea o indemnizație lunară brută de 20.000 de lei, suma netă pe care o va încasa lunar fiind de 14.024 de lei. De asemenea, miniștrii și șefii de servicii de informații - SRI, SIE, STS și SPP - vor avea o indemnizație lunară de 19.055 de lei brut, suma netă fiind de 13.365 de lei.

Sportivi și antrenori

Guvernul a decis, ieri, printr-o Hotărâre, și majorarea primei și indemnizațiilor de lot olimpic pentru sportivi și antrenori. Valoarea primelor este de până la 1.500 lei și se acordă din fondurile prevăzute cu această destinație în bugetul Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Nivelul indemnizațiilor pentru sportivi crește până la 1.000 lei/ lună, iar nivelul indemnizațiilor pentru antrenorii care asigură pregătirea sportivilor beneficiari ai bursei olimpice se ridică până la 600 lei/ lună.