Robert Cazanciuc: "Justiţia se face doar în sala de judecată"

Robert Cazanciuc: "Justiţia se face doar în sala de judecată"

Ministrul Justiţiei, Robet Cazanciuc, a vorbit despre sistemul de justiţie de România. Acesta a pledat pentru unificarea practicii judiciare, pe care o consideră esenţială mediului de afaceri şi investitorilor străini.

Cazanciuc a spus că România are nevoie să se dezvolte din punct de vedere economic pentru că doar aşa se vor putea mobiliza mai multe resurse pentru sistemele publice de sănătate, învăţământ, apărare sau justiţie.

"România are două rapoarte de ţară consecutive care remarcă progresul. Şi pentru că discutăm de raportul de ţară, aş vrea să privim cu atenţie o remarcă din ultimul document referitoare la practica neunitară. Independenţa magistratului, pentru fiecare caz în parte nu e un motiv pentru a nu ţine cont de soluţiile date în speţe similare. Unificarea practicii înseamnă în primul rând predictibilitate pentru cetăţeni, iar această predictibilitate este esenţială, mai ales dacă discutăm de mediul de afaceri, de investitori străini. Am spus-o şi voi repeta ori de câte ori voi avea ocazia: Justiţia are datoria faţă de cetăţeni şi de mediul de afaceri, are datoria să pronunţe soluţii predictibile în termene cat mai scurte. Din păcate nu am reuşit să înscriem acest spirit de cooperare din interiorul sistemului şi la nivelul celorlalte puteri ale statului. Nimeni nu poate contesta dreptul la iniţiativă legislativă al celor îndreptăţiţi, potrivit legii, dar aceste iniţiative trebuie să ţină cont nu de interese conjuncturale, ci de interesul general al societăţii", a afirmat Robert Cazanciuc, informează Agerpres.

Prezent duminică la Palatul Justiţiei, Cazanciuc a spus că Justiţia nu trebuie să se facă la televizor, ci în sala de judecată.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Viziunea asupra unui sistem solid de justiţie, sănătos, durabil, presupune o armonizare a felului în care ne înţelegem şi ne îndeplinim rolul fiecare - oameni şi societatea în general. Încă persistă în spaţiul public prea multe discuţii pe tema justiţiei, discuţii în care din păcate se implică şi anumiţi magistraţi. Se exprimă cu prea mare uşurinţă cu privire la cauze aflate pe rol. Sunt prea multe dosare discutate în spaţiul public. Justiţia nu se face în Parlament, nu se face la televizor, în dezbateri publice de către oameni politici. se face doar în sala de judecată de către un magistrat. Consumăm prea multă energie, prea multe resurse în dezbateri false, pe teme fără nicio finalitate benefică cetăţeanului, şi aş vrea să ne concentrăm pentru a găsi rezolvări la adevăratele probleme", a spus Cazanciuc, conform sursei mai sus citate.

De asemenea, Cazanciuc a explicat că "justiţia este un mecanism viu care are, prin lege, pârghii interne de control şi verificare, instituţii independente care au atribuţii în a verifica activitatea judecătorilor şi procurorilor, la fel cum există căi de atac în instanţă".

"Trebuie să lăsăm aceste instituţii să-şi îndeplinească atribuţiile şi să nu pronunţăm noi, cei din afară, sentinţe la adresa judecătorilor şi procurorilor, dar nici să nu punem etichete pe cei care sunt chemaţi să răspundă, la un moment dat în faţa legii, înainte ca ei să fie condamnaţi definitiv de o instanţă", a conchis Ministrul Justiţiei.